Egyetemistaként elég változatos az életem, ami nem csak a lakhelyváltásokat, bulikat, és új ismerősöket jelenti. Hozzászoktam eddigi egy évem alatt itt Szegeden, hogy sosem tudhatom mikor lesz bőséges , változatos élelmiszer a hűtőmben és mikor kell ügyeskednem, hogy összehozzak valami táplálót és finomat kevéske pénzből. Úgy gondolom manapság, nemcsak egy egyetemistának kell beosztani a pénzét és átgondolni mire költhet, hanem szinte bárki, családok is szorulhatnak meg, és ilyenkor jól jöhet pár tipp, amivel megoldható a probléma, mégis változatos és újszerű fogásokat próbálhatnak ki. Épp ezért olvashatjátok a „Gyorsan, olcsón finomat!” rovatom (ha lehet így nevezni) első cikkét, melyben igyekszem időről időre megosztani személyes tapasztalataimat, ötleteimet arra vonatkozóan, hogyan lehet olcsón igazi lakomát alkotni.
Elsőként egy olyan egyszerű, de nagyszerű találmányt osztanék meg veletek, ami egy kis kreativitással végtelenül változatos , visszatérő étellé válhat konyhánkban. Akik olvasták előző cikkemet, nem fognak meglepődni azon, hogy a szóban forgó étel a rakott krumpli. Személyes kedvencem ez az étel, gyakran kerül az asztalomra és mivel szeretek kísérletezni, igyekszem a legkülönbözőbb módokon elkészíteni, folyamatosan megújítva a „rakott burgonya fogalmát”.
Ha rakott krumpli, akkor én a nagymamám által készített legegyszerűbb verziót veszem alapul, ami egyben a legolcsóbb fajta is. Alkotóelemei klasszikusan burgonya, tojás, tejföl. Ínséges időkben akár ennyi alapanyagból is finom étel készíthető, hiszen a burgonya a tejföllel és tojással önmagában is ízletes, azok számára akik kedvelik ezt az összeállítást. Mama külön kérésemre nem szokta összesütni, ha ezt a verziót készíti, de természetesen pirítva is megállja a helyét.
-A kezdő művelet nálam egyértelműen a szép, nagyobb, lehetőség szerint új burgonyák héjában való puhára főzése. Ügyelni kell rá, hogy ne maradjon nyers a közepe, de ne is essen szét, hogy később csinos kis karikákra vághassuk őket.
- A tojásokat is keményre főzzük, kifejezetten sós vízben, hogy a tojás héja szépen elváljon, és könnyen leszedhessük. 2 liter vízhez, 2 evőkanál sót tegyünk a tojásfőző edényünkbe.
Ha az alapműveleteket elvégeztük, akkor már csak engedjük szabadon a fantáziánkat. Lehetőségeink tárháza végtelen, variálhatjuk a hozzávalókat kedvünk és ízlésünk szerint. Két kedvenc változatomat mutatnám be nektek röviden.
1, Gazdag, magyaros rakott krumpli
Jénai edényt használok, mert úgy gondolom ez a legalkalmasabb egy ilyen étel elkészítéséhez, de megteszi egy kisebb tepsi is.
-Fontos, hogy a jénait zsírral kenem ki, majd hagymakarikákkal bélelem.
- Ízlés szerinti tejfölmennyiséget fűszerezek: só, bors, fokhagyma (ez esetben inkább fokhagymakrémet ajánlok, illetve szárított, por formájában kapható granulátumot). Véleményem szerint minél több tejföl, annál jobb.
-Ezután következhet a karikákra vágott burgonyarétegünk, majd tojás, lehetőség szerint csípős parasztkolbász, paradicsom. Erre következik a tejföl, ne sajnáljuk, alaposan locsoljuk meg vele, hogy ne legyen száraz a sütés után sem. Ismételjük meg a rétegezést míg van hozzávalónk, illetve míg meg nem telik az edényünk. A legvégső réteg burgonya, majd a maradék tejföl, végül pedig reszelt sajt. Mehet is a sütőbe, magas hőfokon addig sütjük míg arany barnára sül a sajtunk.
- A végeredmény igazi magyaros íz kavalkád.
2, Fokhagymás rakott krumpli
-Ez a fajta gazdaságosabb, de mégis ízletes. Nem volt itthon egyebem, mint burgonya, 3 darab tojás, egy nagy doboz tejföl és hagyma minden mennyiségben.
-A különbség, hogy most vajjal kentem ki a jénait, jó vastagon, hiszen így sokkal finomabb lesz a végeredmény. Ezután jöhetnek a hagymakarikák a szokott módon legalulra. Aztán a krumpli, tojás, a kikevert tejföl. Ezután egy gerezd friss fokhagymát reszelek bele. Folytatom a rétegezést, a legvégén pedig a tejfölös rétegre újabb gerezd fokhagymát reszelek. Összesütöm, és már fogyasztható is.
A hozzávalók mennyisége természetesen ízléshez mérten változtatható, gazdagítható. Remélem hasznos ötleteket adtam. És ne feledjétek a főzés nem pénzkérdés, fantáziával rengeteget javíthatunk minőségén. További szép napot kedves olvasóinknak! :)
Ti mondtátok