Ahogy ígértem, a krumplit egy időre hanyagolva egy egyszerű, de annál érdekesebb édességet hozok nektek, ami nem más, mint a zöld süti.
Sokan néztek rám furcsán a név hallatán, és volt aki egyenesen megrémült mikor látta az élénkzöld piskótákat. Pedig a rejtély egyszerű: a zöld színű mandulaaromától kapja különleges színét és intenzív marcipánszerű ízét. Sajnos manapság egyre ritkábban látom a boltok polcain a hagyományos színesített aromákat, de néhány üzletben, mint pl. a coop, még kapható.
A recept tehát:
- 30 dkg porcukor
- 1 RAMA
- 3 tojás
- 30 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 sütőpor
- 2 üveg mandulaaroma
Egyszerű keverttésztáról van szó, így a hozzávalókkal nincs más dolgunk, mint összedolgozni őket. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, majd közepes lángra sütőbe tesszük. FONTOS : a sütő ajtaját 20 percig ne nyissuk ki, így a sütink szépen feljön a hozzáadott sütőpor segítségével.
Ezután még addig sütjük, míg villát beleszúrva nem ragad a tészta. Miután kihűlt a tészta elkészítjük a csokimázat: kevés vajjal vízgőz felett felolvasztunk egy tábla tejcsokit ( a legjobb a tortabevonó) majd egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Darált/ tört, vagy szeletelt mandulával megszórjuk, majd hűtőbe tesszük fél órára, hogy a csoki is rádermedjen. Ezután szeleteljük, és fogyaszthatjuk is a mandulás sütit.
Alkalmas vendégváró sütemény, hiszen egyszerűen elkészíthető, így kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak, gyors, mégis különleges és egyedi ízében, kinézetében is. Én személy szerint mindig megduplázom a hozzávalókat, így egy kisebb méretű tepsiben szép magas sütit kapok ( a mandulaaromából ebben az esetben is elegendő a két üveg).
Remélem elnyerte olvasóink tetszését ez a kis nyalánkság, és szívesen készítik majd el otthon is.
Ti mondtátok