A minap kaptunk keresztanyámtól egy szakajtóra való padlizsánt. Ma ment az ötletelés ezerrel, hogy mit készítsünk belőle, mígnem kipattant az isteni szikra: padlizsánkrém pirítóssal… hát az bizony íncsiklandóan finom! Nem is maradt más hátra, minthogy hatalmas bátorságról tanúbizonyságot téve nekiessek életem első padlizsánkrémjének.
Ebből az egynyári növényből-melyet az amerikaiak tojásgyümölcsnek neveznek-, természetesen nem csak krémet készíthetünk. Kitűnő alapanyaga előételnek, salátának, rakottaknak, rántva, köretként, vagy éppenséggel töltve is elkészíthetjük.
Padlizsánkrémet is kis túlzással ezer féle módon alkothatunk, én ma az erdélyi változatot kreáltam meg. Lássuk, mit is jelent ez!
Hozzávalók (50 dkg krémhez):
- 2 db szép nagy padlizsán
- Ízlés szerint só, bors
- 1 közepes fej lilahagyma, vagy vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Majonéz
Első dolgunk az, hogy padlizsánjainkat félbe vágjuk, majd zsiradékkal enyhén kikent tepsibe tesszük őket. Kb. 45 perc alatt megsütjük. Mindeközben apróra vágjuk a lilahagymát, valamint áttörjük a fokhagymát. Ha a padlizsánok megsültek, akkor belüket kikaparjuk, villával áttörjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a majonézt. Ízesíthetjük egy pici citromlével, vagy épp mustárral is. A krémünket jól összekeverjük, hűtőbe tesszük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Friss pirítósra, vagy kenyérre kenve már tálalhatjuk, és fogyaszthatjuk is.
Egyszerű, gyors, olcsó, és nagyon finom. Mit is akarhatnánk ennél többet?
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok