Úgy tűnik egy időre elbúcsúzhatunk a meleg nyár-végi napoktól, kerti sütögetésektől, hűsítő ételektől és italoktól, hogy átvegye a helyüket a kocsonya, töltött káposzta és egyéb testet és szívet melengető ünnepi eledel. A ködös őszi napok már felkészítenek minket lélekben a hamarosan esedékes utcai vásárokra, aminek két elengedhetetlen kelléke a forralt bor és a kenyérlángos. Ha a karácsonyi vásárban való séta romantikus, meghitt hangulatát nem is tudjuk megidézni, Fodrival belevágtunk egy adag töki pompos készítésébe, legnagyobb örömünkre- sikerrel! :)
A házi kenyérlángos hozzávalói:
- 50dkg liszt
- 50 g élesztő
- 3-4 burgonya
- kb. 1 dl olaj
- 2 dl tej
- kevés cukor
A feltéthez:
- lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- húsos szalonna vagy kolbász, esetleg mindkettő
- tejföl
- sajt
Kezdetnek a megpucolt és felkockázott krumplikat sós vízben feltesszük főni. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, kevés porcukrot, valamint annyi lisztet adunk hozzá hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Habverő segítségével összekeverjük, majd lefedve kelni hagyjuk. Kb. negyed óra leforgása alatt 2-3szorosára nő.
Ha megdagadt a kovász és megfőtt a burgonya, leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. A fél kiló lisztet kissé meglangyosítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, sót, olajat és a felfuttatott élesztőt. A tésztát jól kidolgozzuk, dagasztjuk.. Konyharuhával letakarjuk és kb 25-30 percet pihentetjük, ami ez alatt duplájára kel. Eközben felkockázzuk a szalonnát, kolbászt, és vékony karikákra vágjuk a hagymát, lereszeljük a sajtot. A tejfölbe fokhagymát nyomunk, sóval, borssal ízesítjük. Kevés víz hozzáadásával hígíthatjuk. A feltétek mennyisége, aránya ízléstől függ.
Közepes hőfokon (kb. 180 fok) előmelegítjük a sütőt. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb egy centi vastagra nyújtjuk, majd kiolajozott tepsibe helyezzük. Villával több helyen megszúrjuk, majd elősütjük, kb. 10 perc leforgása alatt. Ha a teteje megszilárdult kivesszük, megkenjük tejföllel, megszórjuk a szalonnával, kolbásszal, hagymával és végül a reszelt sajttal.
Készre sütjük kb. 15-20 perc alatt, többször ellenőrizve, hogy a közepe is átsül-e. Frissen, melegen tálaljuk, meglocsolva tejföllel, pirospaprikával díszítve.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Ti mondtátok