Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebookon is alkotunk!

Ti mondtátok

  • Zenóbia: @Fodri: Örülök, hogy visszatértetek! :) (2014.04.16. 15:44) Sertéspörkölt
  • hajdulaszlo (volt hajdul): @Fodri: lényeg az, hogy jónak tűnik. (2014.04.14. 19:48) Babgulyás
  • Fodri: @Zenóbia: Szia! Ne haragudj, hogy nem reagáltunk de sajnos az elmúlt időszakban hanyagoltuk a blog... (2014.04.14. 17:47) Sertéspörkölt
  • Fodri: @hajdulaszlo (volt hajdul): Ezt is lehet ezerféleképpen készíteni, ezért írtam, hogy ez a mi verzi... (2014.04.14. 17:41) Babgulyás
  • hajdulaszlo (volt hajdul): A babgulyás az marhahús, bab, krumpli, hagyma, kömény só, paprika. Legalább is az alapja. (2014.04.14. 17:35) Babgulyás
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Elit Blog

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Blogajánló

Címkék

alma (5) almás lepény (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (4) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) babona (1) bacon (1) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) beköszöntő (1) betegségek (1) bográcsos (1) bolognai makaróni (1) bor (3) borleves (1) bors (1) borsó (1) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (12) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chilli (1) citrom (1) citromos (1) császármorzsa (1) csirke (6) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (2) csokis (1) csokoládémártás (1) cukkini (2) cukkini fasírt (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (1) disznóvágás (1) dödölle (2) ebéd (1) édes (1) édesség (4) egészség (1) egyszerű (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) fahéjas almaszeletek (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírt (1) fodri (1) fokhagyma (10) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (1) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (90) gasztronómia (88) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (3) gombakrémleves (1) gondolatok (2) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyömbér (2) gyors (6) gyorsétterem (1) gyümölcs (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (6) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (1) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) harcsapaprikás (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) húsleves (1) húsvét (1) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (2) kalocsa (3) kapor (2) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (1) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (2) kelt (1) kelt tészta (3) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (2) kolbászos pogácsa (1) körte (1) krumpli (12) kuglóf (2) kukorica (1) lángos (1) lapcsánka (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (2) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magyar (2) máj (4) majonéz (1) mák (1) makaróni (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) mexikói chilis bab (1) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) muffin (1) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) nutella (1) Nutella (1) olasz (1) olaszos paradicsomleves (1) olasz zöldségleves (1) olcsó (9) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (4) paleo (1) paprika (1) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (4) paradicsomleves (1) paradicsomos húsgombóc (1) paraj (3) parajos galuska (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (1) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (1) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (13) reggeli (1) részeg (1) resztelt máj (1) rizottó (1) rizs (2) sajtos galuska (1) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (2) sertés (2) sertéscomb (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) spagetti (3) spenót (3) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (1) sütés nélkül (2) süti (6) szakács (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (1) szilva (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (3) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (7) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) terence hill (1) tészta (8) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (3) tojásmentes (1) tojásos nokedli (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (2) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (1) vagdalt (1) vaj (2) vajas piskóta (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (1) vegetáriánus (1) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zöld (1) zöldbab (2) zöldbableves (1) zöldborsó (1) zöldborsófőzelék (1) zöldség (1) zöldséges rizs (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2012.10.25. 19:19 Törpiri

Kenyérlángos házilag

Úgy tűnik egy időre elbúcsúzhatunk a meleg nyár-végi napoktól, kerti sütögetésektől, hűsítő ételektől és italoktól, hogy átvegye a helyüket a kocsonya, töltött káposzta és egyéb testet és szívet melengető ünnepi eledel. A ködös őszi napok már felkészítenek minket lélekben a hamarosan esedékes utcai vásárokra, aminek két elengedhetetlen kelléke a forralt bor és a kenyérlángos. Ha a karácsonyi vásárban való séta romantikus, meghitt hangulatát nem is tudjuk megidézni, Fodrival belevágtunk egy adag töki pompos készítésébe, legnagyobb örömünkre- sikerrel! :) 

A házi kenyérlángos hozzávalói:

-          50dkg liszt

-          50 g élesztő

-          3-4 burgonya

-          kb. 1 dl olaj

-          2 dl tejDSCN1652_1.JPG

-          kevés cukor

A feltéthez:

-          lilahagyma

-          2-3 gerezd fokhagyma

-          húsos szalonna vagy kolbász, esetleg mindkettő

-          tejföl

-          sajt

Kezdetnek a megpucolt és felkockázott krumplikat sós vízben feltesszük főni. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, kevés porcukrot, valamint annyi lisztet adunk hozzá hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Habverő segítségével összekeverjük, majd lefedve kelni hagyjuk. Kb. negyed óra leforgása alatt 2-3szorosára nő.

Ha megdagadt a kovász és megfőtt a burgonya, leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. A fél kiló lisztet kissé meglangyosítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, sót, olajat és a felfuttatott élesztőt. A tésztát jól kidolgozzuk, dagasztjuk.. Konyharuhával letakarjuk és kb 25-30 percet pihentetjük, ami ez alatt duplájára kel. Eközben felkockázzuk a szalonnát, kolbászt, és vékony karikákra vágjuk a hagymát, lereszeljük a sajtot. A tejfölbe fokhagymát nyomunk, sóval, borssal ízesítjük. Kevés víz hozzáadásával hígíthatjuk. A feltétek mennyisége, aránya ízléstől függ. 

DSCN1659.JPG

Közepes hőfokon (kb. 180 fok) előmelegítjük a sütőt. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb egy centi vastagra nyújtjuk, majd kiolajozott tepsibe helyezzük. Villával több helyen megszúrjuk, majd elősütjük, kb. 10  perc leforgása alatt. Ha a teteje megszilárdult kivesszük, megkenjük tejföllel, megszórjuk a szalonnával, kolbásszal, hagymával és végül a reszelt sajttal.

Készre sütjük kb. 15-20 perc alatt, többször ellenőrizve, hogy a közepe is átsül-e. Frissen, melegen tálaljuk, meglocsolva tejföllel, pirospaprikával díszítve. 

DSCN1662.JPG

Jó étvágyat kívánunk hozzá! 

ApróChef mérő:(5/5)
Szerintetek:(0/5)

2 komment

Címkék: burgonya krumpli töki pompos kenyérlángos


A bejegyzés trackback címe:

http://aprochef.blog.hu/api/trackback/id/tr484870180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.27. 09:03:06

Nagyon guszta, de a történeti hűség kedvéért: az igazi, autentikus kenyérlángos feltétje csak tejföl, hagyma, szalonna.:) De azért ezt is betolnám :))

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2012.10.27. 09:35:40

Köszönjük! Igen, a kolbász csak amolyan "na ez is van itthon, hadd szóljon" elv alapján került rá, de így is nagyon finom lett. :)