Korábban a kenyérlángossal igyekeztünk megidézni a hideg téli esték hangulatát, ám hogy teljes legyen a harmónia meg kell említenünk egy italt, mely elengedhetetlen kelléke a karácsonyi vásároknak. Ugyanakkor fogyasztásához nem kötelezőek az ünnepek, bátran elkezdhetjük gyártani most, hogy a hideg egyre biztosabban és határozottan befészkelte magát mindennapjainkba. A szóban forgó itóka nem más, mint a forralt bor, melynek ízesítésével nyugodtan kísérletezhetünk. Ideális családi, baráti körben, vagy csak kettecskén egy romantikus este alkalmával. Mi halottak napja apropójából koccintottunk ezzel a nedűvel, megemlékezvén elhunyt szeretteinkről. Felemlegettük, és megidéztük a sok szép régi emléket, a borocskának köszönhetően pedig hagytuk, hadd járjon át minket a kellemes melegség, mialatt az eső fáradhatatlanul ostromolta ablakainkat.
A házi kis forralt borunkhoz a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
-1 üveg száraz fehér, vagy vörösbor
-5 evőkanál cukor (ez ízléstől függően változhat)
-Pár szem egész szegfűszeg
-Őrölt-, vagy 2 rúd egész fahéj
-3-4 db citromkarika, vagy egy kevés citromlé
-2-3 dl víz
A bort öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, valamint a 2-3 dl vizet. Nem túl nagy lángon forrás közeli állapotig hevítsük fel, és időnként keverjük meg. Ügyeljünk rá, hogy ne forraljuk túlságosan a nedűnket, mert az roncsolja az aromáját. Ekkor tegyük bele a citromkarikákat, vagy a pár csepp citromlevet. Ha szükségesnek ítéljük, akkor plusz cukor hozzáadásával állítsuk be a nekünk megfelelő édességet. Elkészülte után szűrjük át, ha kedvünk tartja. Végül már csak két teendőnk maradt: az egyik, hogy még forrón töltsük bögrékbe és kínáljuk körbe vendégeink között. A másik, hogy gyűjtsük be az elismerő szavakat.
Próbáljátok ki bátran ezt a percek alatt meglévő, rém egyszerű receptet! Élvezzétek a közelgő hideg téli estéket meghittebbé varázsoló forralt bor ízét, és aromáját!
Ti mondtátok