Személyes kedvencem az ősz. Tetszenek a színes fák, az őszi napsütés, nem szegi kedvem az eső és még a hajnali ködnek is különös hangulata van. Bár a nyári melegnek már nyoma sincs, kárpótol minket az ősz rengeteg más ajándéka. Nem hiába ihlette meg a tervezőket is ez az évszak, ám nemcsak az öltözködésünkben köszönhet vissza a színes kavalkád. Dominál a barna, narancs, sárga és piros, így gondoljunk a sütőtökre és gesztenyére. Ma igyekeztem egy kicsit tarkább ebédet készíteni. Az eredmény: céklás burgonyasaláta, petrezselymes főtt rizs, szezámmagos csirke.
Salátához:
- kb 40 dkg cékla
- fél kiló burgonya
- egy nagy doboz tejföl
- egy közepes fej lilahagyma
Tegyük fel főni két külön edényben a céklát és a burgonyát héjastól. Eközben egy nagyobb tálban keverjük ki a tejfölt sóval, borssal, egy kis majonézzel, mustárral, ízlés szerint, majd aprítsuk bele a lilahagymát. Ha megpuhult a krumpli és a cékla is, kihűtjük, megpucoljuk és felkockázzuk/karikázzuk, majd összekeverjük a tejfölös szósszal. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, mialatt elkészítjük ebédünk többi alkatrészét.
Szezámmagos csirke:
- fél kiló csirkemell filé
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- csirkefűszer
A vékony szeletekre vágott csirkehúst először valamilyen csirke/grill fűszerrel elkevert lisztbe forgatjuk. Ezután jöhet a felvert tojás, amibe kevés tejet öntöttünk, és végül a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsa. Ha minden szeletet szépen bepaníroztunk, kezdhetjük is sütni forró olajban.
Ezalatt feltesszük főni a rizst kevés sóval vagy húsleveskockával, figyelve, hogy ne tapadjon le, és ne főzzük túl. Ha kész összekeverjük aprított petrezselyemmel.
Jó étvágyat hozzá!:)
Ti mondtátok