Belsőségekből készített ételeket viszonylag ritkán fogyasztunk, akkor is legfőképp máj kerül az asztalra. Az elmúlt alkalmakkor váltakozott a pirított, és a resztelt változat, így ideje volt egy kis színt vinni a májas felhozatalba. Tegyünk hát egy laza kis kiruccanást Franciaországba, azon belül is Lyonba, hátha találunk valamit a fogunk hegyére!
Hozzávalók:
-Sertésmáj
-2 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-Egy kevés tej, liszt, és fűszerpaprika
-Burgonya a sült krumplihoz
A májat vágjuk szép szeletekre, tegyük egy edénybe, hintsük meg apróra vágott fokhagymával, és öntsük fel annyi tejjel, hogy majdnem ellepje. Hagyjuk így állni fél óráig.
Amíg a májacskánk tejben fürdik, addig készítsük el a sült krumplinkat. Pucoljuk,- tisztítsuk meg, öblítsük le, majd vágjuk tetszőleges formára, és bő, forró olajban süssük készre. Csepegtessük le róla az olajat, sózzuk.
A májról szűrjük le a tejet, picit törölgessük át. Ezután sózzuk, borsozzuk, és paprikás lisztbe forgatjuk. Kevés olajon mindkét oldalát szépen átsütjük, és félretesszük. Már csak a hagymakarikáink vannak hátra: szeleteljük fel, forgassuk meg lisztben, és olajban pirítsuk aranysárgára.
Tálaláskor a tányér bal oldalára helyezzük a sült krumplit, mellé megy a máj, aminek tetejére halmozzuk a hagymakarikákat. Egy kevés petrezselyemzölddel megszórjuk, és valamilyen savanyúsággal már fogyaszthatjuk is!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok