Amióta az eszemet tudom, szeretem a Bud Spencer-Terence Hill filmeket. Nem túlzás, hogy generációk életét kísérték végig ezek a profi pofonosztók. Popeye a spenóttól lett izomkolosszus, Spencerék pedig a Puffin lekvártól. A fenéket, az csak mindent legyűrő akaratot ad, de az erő a hagymás babban van! Álljunk is neki rögvest!
Hozzávalók:
-50 dkg bab (lehet konzerv is)
-30 dkg sonka
-15 dkg szalonna, esetleg bacon
-2 nagy fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-2 evőkanál cukor
A babot áztassuk be a főzés előtti estén, ha konzervvel dolgozunk, akkor nem szükséges. Tegyük fel főni annyi vízben amennyi éppen ellepi. A főzővizet szórjuk meg pár csipet bazsalikommal. Ha a bab már félig megpuhult, akkor vegyük le a gázról, szűrjük le és hagyjunk a levéből egy keveset.
A szalonnát és a sonkát kockázzuk fel, majd leheletnyi olaj hozzáadásával olvasszuk ki a zsírját. Adjuk hozzá a 2 evőkanál cukrot, ha pedig felolvadt, akkor beleszórjuk a vékony karikára, vagy apróra vágott vöröshagymát, illetve fokhagymát. Amint a hagyma üvegesre pirult, ráöntjük a leszűrt babot, annyi levet csurgatunk rá, hogy majdnem ellepje. Fűszerezzük borssal, bazsalikommal, oregánóval, ízesítjük sóval. Fűszerpaprika hozzáadásával színezhetjük az ételünket, ha kedvünk tartja. Nincs már más dolgunk, mint lassú tűzön készre főzni.
Jó étvágyat kívánok hozzá, és ne feledjétek: ha kiürült a lábas-amiből természetesen fakanállal csipegettétek ki az ételt- fogjátok magatokat, keressetek egy gazfickót, és lehetőleg még tűzforró edénnyel jól vágjátok kupán! Bár, így jobban belegondolva, inkább csak egyetek jóízűen, és mosogassatok el magatok után. :)
Ti mondtátok