Nem mondanám magunkat kifejezetten édesszájú famíliának, noha nem vetjük meg a finomságokat. Akadt a hűtőben túró, tejföl, melyek épp elég ideje raboskodtak már ott ahhoz, hogy mihamarabb fel kelljen őket használni. Túrós csuszát ettünk karácsonykor, na de vargabélest… azt nagyon régen!
Hozzávalók:
-1 csomag előhűtött rétestészta, vagy fél kg leveles tészta
-12 dkg vaj vagy margarin
-50 dkg tehéntúró
-4 db tojás
-2 dl tejföl
-15 dkg kristálycukor
-1 csomag vaníliás cukor
-Reszelt citromhéj
-Ízlés szerint mazsola
-30 dkg cérnametélt
A finommetéltet főzzük ki forrásban lévő sós vízben. A vajat a tojások sárgájával, majd a kristálycukorral habverő segítségével keverjük habosra. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, az áttört túrót, illetve az előzőleg kissé beáztatott, leszűrt mazsolát. Jól dolgozzuk össze, majd öntsük hozzá a tejfölt is. Ezután szórjuk bele a főtt, szűrt cérnametéltet a túrós masszába, a tojásfehérjét pedig cukor hozzáadásával verjük kemény habbá. Ezt a habot óvatosan a töltelékünkhöz keverjük, eldolgozzuk benne.
Én ezúttal leveles tésztával dolgoztam. A szobahőmérsékleten felengedett tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe helyezzük. Megkenjük egy kevéske olajjal. Szépen egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrós tölteléket, tetejére pedig ráborítjuk a nyújtott tészta „másik felét”. Nem maradt más dolgunk, minthogy közepesen meleg sütőben 40-60 perc alatt készre süssük.
Ha rétestésztával dolgozunk, a bélelést a következőképp végezzük: a tésztát fektessük le a tepsibe úgy, hogy a sütőalkalmatosságunk oldalán túlnyúlva elegendő legyen ahhoz, hogy a töltelékünket felülről is betakarhassuk vele.
A bélesünket elkészülte után pihentessük 15 percig, tálalásnál pedig hintsük meg porcukorral. Ha vesszük a fáradtságot és készítünk hozzá eperöntetet, akkor ez a nyalánkság még nagyobb élményt nyújt majd.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok