Imádjuk a magyaros ételeket. Hisz csak magyarnak teremtett minket a Magasságos, nemde? Az echte „ungarische” kaják között is igen előkelő helyen szerepel a bableves. Mi viszonylag ritkán készítjük, viszont annál nagyobb mennyiségben. Lehet egyáltalán keveset főzni belőle?
Hozzávalók:
-Fél kg tarkabab (én ezúttal fehérbabot használtam)
-1 kg füstölt csülök és/vagy egyéb füstölt húsok
-2 db sárgarépa
-2 db fehérrépa
-1 db zellergumó
-1 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-Fél kg kolbász
-Cseresznyepaprika a kellemes csípősséghez
A rántáshoz: liszt, zsír, fűszerpaprika
A babot előző este áztassuk be, majd szűrjük le. A zöldségeket megpucoljuk, a füstölt húsokat daraboljuk, ha szükséges.
A babot és a húsokat csontlébe vagy vízbe feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés ételízesítőt szórunk bele, illetve 1-2 babérlevél sem ront az összképen. A sózásra ügyeljünk, hisz a füstölt húsok miatt a lé eleve sósabb lesz. Mikor a bab már félpuha, a levest bezöldségeljük. Cseresznyepaprika segítségével picit csípőssé tehetjük a Jókairól elnevezett eledelt.
Amíg a bablevesünk készül, kreálunk egy zsemleszínű rántást, melyben apróra vágott vöröshagymát, és fokhagymát pirítunk. Petrezselymet hintünk bele, majd a tűzről lehúzva fűszerpaprikával elkeverjük.
Mikor a húsok, a zöldségek, és a bab is teljesen megpuhult, berántjuk a levest. Hogy csomómentes legyen az ételünk, az elkészült rántáshoz merjünk pár merőkanál főzőlevet, keverjük el, és így öntsük vissza a felforralt levesbe.
Végül a felkarikázott kolbász, illetve a csipetke (vagy egyéb tésztából készült levesbetét) is belekerül, és így főzzük készre.
Tálalásnál meglocsolhatjuk tejföllel, kínálhatunk mellé hegyes erős-, vagy cseresznyepaprikát is. Ja, és a finom, puha fehér kenyérről se feledkezzünk meg!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok