Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebookon is alkotunk!

Ti mondtátok

  • Zenóbia: @Fodri: Örülök, hogy visszatértetek! :) (2014.04.16. 15:44) Sertéspörkölt
  • hajdulaszlo (volt hajdul): @Fodri: lényeg az, hogy jónak tűnik. (2014.04.14. 19:48) Babgulyás
  • Fodri: @Zenóbia: Szia! Ne haragudj, hogy nem reagáltunk de sajnos az elmúlt időszakban hanyagoltuk a blog... (2014.04.14. 17:47) Sertéspörkölt
  • Fodri: @hajdulaszlo (volt hajdul): Ezt is lehet ezerféleképpen készíteni, ezért írtam, hogy ez a mi verzi... (2014.04.14. 17:41) Babgulyás
  • hajdulaszlo (volt hajdul): A babgulyás az marhahús, bab, krumpli, hagyma, kömény só, paprika. Legalább is az alapja. (2014.04.14. 17:35) Babgulyás
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Elit Blog

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Blogajánló

Címkék

alma (5) almás lepény (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (4) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) babona (1) bacon (1) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) beköszöntő (1) betegségek (1) bográcsos (1) bolognai makaróni (1) bor (3) borleves (1) bors (1) borsó (1) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (12) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chilli (1) citrom (1) citromos (1) császármorzsa (1) csirke (6) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (2) csokis (1) csokoládémártás (1) cukkini (2) cukkini fasírt (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (1) disznóvágás (1) dödölle (2) ebéd (1) édes (1) édesség (4) egészség (1) egyszerű (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) fahéjas almaszeletek (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírt (1) fodri (1) fokhagyma (10) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (1) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (90) gasztronómia (88) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (3) gombakrémleves (1) gondolatok (2) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyömbér (2) gyors (6) gyorsétterem (1) gyümölcs (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (6) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (1) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) harcsapaprikás (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) húsleves (1) húsvét (1) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (2) kalocsa (3) kapor (2) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (1) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (2) kelt (1) kelt tészta (3) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (2) kolbászos pogácsa (1) körte (1) krumpli (12) kuglóf (2) kukorica (1) lángos (1) lapcsánka (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (2) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magyar (2) máj (4) majonéz (1) mák (1) makaróni (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) mexikói chilis bab (1) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) muffin (1) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) nutella (1) Nutella (1) olasz (1) olaszos paradicsomleves (1) olasz zöldségleves (1) olcsó (9) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (4) paleo (1) paprika (1) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (4) paradicsomleves (1) paradicsomos húsgombóc (1) paraj (3) parajos galuska (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (1) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (1) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (13) reggeli (1) részeg (1) resztelt máj (1) rizottó (1) rizs (2) sajtos galuska (1) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (2) sertés (2) sertéscomb (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) spagetti (3) spenót (3) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (1) sütés nélkül (2) süti (6) szakács (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (1) szilva (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (3) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (7) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) terence hill (1) tészta (8) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (3) tojásmentes (1) tojásos nokedli (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (2) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (1) vagdalt (1) vaj (2) vajas piskóta (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (1) vegetáriánus (1) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zöld (1) zöldbab (2) zöldbableves (1) zöldborsó (1) zöldborsófőzelék (1) zöldség (1) zöldséges rizs (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2013.02.12. 12:52 Fodri

Máglyarakás

Ennek az egyszerű desszertnek az elkészítése igazán nem nagy ördöngösség, a végeredmény mégis megér egy misét. Ha már mise: lemondott a pápa, ilyesfajta cselekedet pedig több, mint 600 éve nem történt. Zajlanak tehát az események a nagyvilágban is, csakúgy mint a konyhánkban. De miért foglalkoznánk a pápával, ha a másik oldalon egy szeletke máglyarakás kacsintgat felénk?

DSCN2267.JPG

Hozzávalók:

-8 dl tej

-5 tojás

-30 dkg kristálycukor

-1 csomag vaníliás cukor

-8-10 db zsemle (készülhet kalácsból, vagy kifliből is)

-80 dkg alma

-4 cl rum

-30 dkg baracklekvár

-Reszelt citromhéj (vagy citromlé), őrölt fahéj, vaj, zsemlemorzsa

A tojásokat válasszuk szét, és a sárgákat a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, illetve a kristálycukor felével keverjük szép habosra. Ha ezzel megvagyunk, öntsük hozzá a meglangyosított tejet, és jó alaposan keverjük össze.

DSCN2255.JPG

A zsemléket vágjuk félbe, majd nagyobbacska kockákra. Ezután tegyük bele az ízesített tejbe, néhányszor keverjük meg óvatosan, és hagyjuk, hogy magába szívja a „folyadékot”.

Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és szeleteljük fel. Egy kevéske vajon pároljuk meg őket, hintsük meg őrölt fahéjjal, és kristálycukorral.

A tepsinket kenjük ki vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával. Fektessük le a beáztatott zsemleszeletek felét, erre pedig rétegezzük a felszeletelt, párolt almát. Következik egy újabb réteg zsemle, melyet szépen elegyengetünk. A tetejét rummal kikevert baracklekvárral jó gazdagon locsoljuk meg, és kenjük el rajta egyenletesen.

A kis desszertünket, tegyük sütőbe, és közepes lángon 45 percig süssük. Ekkor vegyük ki a sütőből, pár pillanatig pihentessük. Ez alatt az idő alatt a fehérjéből kristálycukorral verjünk kemény habot, majd oszlassuk el a süti tetején. Habkártya segítségével mintázhatjuk is, ha kedvünk tartja. Helyezzük vissza a sütőbe további 10-15 percre, hogy a fehérje szépen megpiruljon.

DSCN2271.JPG

Egy rövidke pihentetést követően vízbe mártott késsel már kockákra is vághatjuk, és azon melegében tálalhatjuk is! A tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: alma gasztro gasztronómia máglyarakás zsemle


A bejegyzés trackback címe:

http://aprochef.blog.hu/api/trackback/id/tr525076304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.