Ha van desszert, amely ízig-vérig magyarnak mondható, akkor az a Gundel palacsinta. Gundel Károly kreálmánya egy igazi hungarikum, amely a mai napig szemernyit sem vesztett népszerűségéből. Manapság nemigen lehet olyan éttermet találni, aminek az étlapján ne szerepelne ez a finomság.
Hozzávalók a diótöltelékhez (kb. 10 db palacsinta megtöltéséhez elegendő):
-2,5 dl tejszín
-10 dkg kristálycukor
-12 dkg őrölt dió
-12 dkg durvára darált dió
-Kb. 1 evőkanál fahéj
-2-3 evőkanál rum
-Pár szem mazsola
Hozzávalók a csokoládémártáshoz:
-10 dkg csokoládé
-2 db tojássárgája
-1 evőkanál vaj
-3 evőkanál kristálycukor
-2 teáskanál kakaópor
-1-2 evőkanál rum
-2 dl tej
Első dolgunk, hogy palacsintatésztát készítünk, és sütünk az itt leírtak szerint. Ha ezzel megvagyunk, neki is állhatunk a diótölteléknek: a tejszínt melegítsük fel kissé a kristálycukorral, majd szépen sorban adjuk hozzá a többi alapanyagot. Kis lángon forraljuk 1-2 percig, és már készen is van. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor nyugodtan hígíthatjuk tejszínnel, vagy tejjel.
Ha megsütöttük a palacsintákat, illetve a forrázott diótölteléket is „kifőztük”, akkor már csak a csokoládémártás maradt hátra. Ezt a mártást a következőképp is készíthetjük: a két tojássárgáját a kristálycukorral verjük habosra, majd állítsuk vízgőzre. Tördeljük bele a csokoládét, szórjuk bele a kakaóport, a vajat, a rumot, és öntsük rá a tejet. Így kevergessük a vízgőz fölött 5 percig. Ha túl sűrűnek találjuk, tej hozzáadásával megoldhatjuk ezt a problémát.
Amikor ételünknek minden alkotóeleme rendelkezésre áll, szépen töltsük meg a palacsintákat a töltelékkel, és hajtsuk őket batyu, vagy háromszög alakba. A palacsinták egyik oldalát „lottyantsuk” meg a csokimártással, a másik felüket hintsük meg porcukorral, és már tálalhatjuk is!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok