Egyszer régen, a tündérszép mesékben édesapám hazaállított 4 kg mirelit zöldbabbal. Nagyot néztem, hiszen elvileg csak kenyérért indult el. „De hát le volt értékelve, nem lehetett otthagyni...” Így esett hát, hogy a fagyasztóba benyúlva zöldbabos zacskók seregével néztem farkasszemet. Rizs mindig van itthon. Tejföl szintén. Édesanyám éppen hazatoppant egy kis darált hússal. Minden jel arra mutatott, hogy az Isteni gondviselés rakott zöldbabot szán nekünk arra a napra. Ez ellen nem lázadozhattam, neki is álltam rögvest!
Hozzávalók:
-1 kg zöldbab (én mirelitet használtam)
-50 dkg darált hús
-20 dkg rizs
-1 nagy fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-1 nagy pohár tejföl
A zöldbabot sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le. A rizst szintén pároljuk félpuhára. A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát törjük át. Egy serpenyőben kevés olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd dobjuk rá a darált húst. Ha a hús kellően átpirult, szórjuk rá a fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, majoránnával, bazsalikommal, és egy leheletnyi oregánóval.
A tepsit vajazzuk ki, hintsük meg zsemlemorzsával. A félig főtt, leszűrt zöldbab felét terítsük el a tepsiben, ezután következik a rizs. A rizsrétegre locsoljuk rá a tejföl felét, majd a darált húsos réteg lép színre, melyet borítsunk be a maradék zöldbabbal. A rakottasunkat végül öntsük nyakon a maradék tejföllel. Bátran reszelhetünk sajtot is a tetejére!
Nem maradt más hátra, mint bedobni a sütőbe, és addig sütni, míg a teteje kellően megpirul. Ha úgy tartja kedvünk, tejföl helyett besamel-mártással is készíthetjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok