Tudni kell rólam, hogy hihetetlenül kedvelem a leveseket, napi szinten igényelném, ugyanakkor elég kritikus vagyok. Ritkán eszem igazán észbontóan finom és élvezetes leveseket. Jómagamnak lelkes kóstoló ellenére, nem igazán van érzékem az efféle ételek elkészítéséhez, ellenben Fodrival, aki ebben is kiemelkedően teljesít. Szóval ha már a sütik mennek, az egyéb főételek is viszonylag jól sikerülnek, kezdő szakácsként a levesek elkészítésének elsajátítása a következő célom.
Gondoltam, ha már a sárgaborsóval sikerélményem volt, újra krémlevessel próbálkozom, ám az eredmény nem lett tökéletes. Csak annyit mondok: csínján a fehérborssal. ;)
Hozzávalók:
- kb másfél fej fokhagyma ( méretfüggő, az enyémek közepesek voltak)
- kevés vaj
- egy bögre tej
- 3-4 evőkanál liszt
- só
- bors
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd kinyomjuk őket fokhagymapréssel, ezután kb egy evőkanálnyi vajon közepes lángon dinszteljük a zúzott fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne égjen le. Ha már épp pirulni kezdene, hozzáadunk kb fél liter vizet és hozzáadjuk a fűszereket. Míg felforr, a tejben csomómentesre keverjük a lisztet és hozzáadunk egy keveset a főzővízből majd behabarjuk vele a levesünket. Kicsit összeforraljuk, és ha megfelelő az íz és a sűrűség számunkra, sajttal vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.
Ti mondtátok