Egy ideje igen ritkán hozunk tejet a boltból, mert házit szoktunk vásárolni. Szerdán és pénteken érkezik az utánpótlás, és néha megesik, hogy felgyülemlik egy nagyobbacska mennyiség. Ilyenkor lázasan töprengünk, hogy vajon miféle ételhez hasznosíthatnánk a hűtőben fellelhető mini tejüzemet. A múltkori alkalommal a fokhagyma krémleves mentett ki minket a szorult helyzetünkből, ezúttal azonban mást kívántunk. Addig-addig keresgéltem, míg rábukkantam a tejes pitére, amiről sok helyen olvastam már. Végül az Ízharmonikus blogon fellelt ínycsiklandó kép tetszett meg leginkább, így ezt a receptet választottam.
Hozzávalók:
-1 l tej
-30 dkg liszt
-15 dkg cukor
-4 tojás
-1 csomag vaníliás cukor
-Egy csipet só
Üssük egy tálba a tojásokat, majd a cukorral és a vaníliás cukorral, valamint egy csipet sóval keverjük ki jó habosra. Ha ezzel megvagyunk, öntsük hozzá a tejet és a lisztet, majd dolgozzuk el csomómentesre. Én tettem pár csepp citromlevet, illetve őrölt fahéjat is a tésztába, el nem rontotta, sőt! De nyugodt lelkiismerettel gazdagíthatjuk gyümölcsökkel is ezt a sütit!
Öntsük bele a masszánkat egy kivajazott, esetleg pici liszttel is kihintett tepsibe, és közepes lángon addig süssük, amíg a teteje szépen megpirul (kb. 1 óra). Villa segítségével ellenőrizzük, hogy jól átsült-e a süteményünk. Ha igen, akkor nincs más dolgunk, mint szép szeletekre vágni, meghinteni porcukorral, esetleg lekvárral, és már fogyaszthatjuk is!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok