A Rákóczi túrós az egyik kedvenc édességem. Történt a közelmúltban, hogy sétálni indultunk Törpirivel, és egy pici süteményes boltba való betérés alkalmával szembesültünk ennek a nyalánkságnak a kosárkában elkészített verziójával. Azonnal tudtam, hogy nekem ezt ki kell próbálnom!
Az itt feltüntetett mennyiségek kb. 25 db kosárkát eredményeztek.
Hozzávalók a linzer tésztához:
-25 dkg liszt
-15 dkg margarin
-10 dkg porcukor
-1 db tojássárgája
-Egy csipet só, reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
-50 dkg tehéntúró
-2 db tojássárgája
-15 dkg cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-Reszelt citromhéj, esetleg mazsola
-Tejföl
A linzer tésztát készítsük el az itt leírt módon. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a töltelék: az áttört túróhoz adjuk hozzá a 2 tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint annyi tejfölt, hogy krémes állagú legyen a töltelékünk.
Vegyük ki a linzert a hűtőből, és a tésztát nyomkodjuk bele szépen az előzőleg kissé kivajazott kosárkákba. Minden kosárka aljába pöttyintsünk egy kávéskanál baracklekvárt, és egyenletesen kenjük el. Most következik a túrótöltelék, amivel töltsük meg a kis sütőformáinkat. Ha azt szeretnénk, hogy a tészta semmiképpen se ázzon el, akkor egy kevés zsemlemorzsát hintsünk a túró alá, esetleg fölé is.
Tegyük be a sütőbe, és közepes lángon süssük pár percig, amíg a túró megszikkad. Ez alatt az idő alatt a szétválasztott tojásokból megmaradt fehérjéből (kristálycukor, esetleg lekvár hozzáadásával) verjünk kemény habot. Vegyük ki a sütőből a sütit, és rövid pihentetés után habzsák segítségével nyomjuk a fehérjét a tetejére. Helyezzük vissza, és süssük addig, amíg a teteje szépen megpirul.
A sütőből kivéve hagyjuk meghűlni a kis süteményeket, és óvatos mozdulatokkal szedjük ki őket a kosárkákból. Ha az utolsó teendőinkkel is végeztünk, akkor nincs más hátra, mint megkóstolni az elkészült műveket!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok