Ezt a bejegyzést kezdhetném bocsánatkéréssel is, hiszen mostanában nem nagyon aktivizáltuk magunkat de…kifogások és mellébeszélések helyett következzen inkább egy olyan sütemény, melynek elkészítése a legtöbbeknek nem okozhat gondot, a végeredmény pedig igencsak tetszetős, mind küllemre, mind pedig ízileg. Szilvát szeretők figyelem!
Hozzávalók a kovászhoz:
-1 db élesztő, liszt, porcukor, kevés langyos tej
A tésztához:
-1 kg liszt
-5,5 dl tej
-5 tojássárgája
-15 dkg vaj
-15 dkg porcukor
-Szilva, fahéjjal elkevert kristály-vagy porcukor a tetejére
Ennek a szilvás kelt sütinek az „alapja” lényegében egy aranygaluska-tészta. Mint ahogy minden kelt nyalánkságnál, így ennél a „lepénykénél” is első dolgunk egy kovász készítése, amit a kenyérlángosnál leírtak szerint gyorsan össze is üthetünk.
Amíg a kovász érik, addig válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, valamint olvasszuk meg a vajat. Ezek után tegyük egy tálba a kissé fellangyosított lisztet, öntsük hozzá a szintén langyos tejet-amelyet a könnyebb összedolgozás érdekében célszerű összekeverni a tojások sárgájával, egy csipet sóval, és a 15 dkg porcukorral. Szépen dagasszuk a tésztát mindaddig, amíg „cuppogós” hangot ad ki. Ekkor öntsük rá a megolvasztott vajat, és jó alaposan dolgozzuk össze az egészet. Lisztezzük alá és fölé, majd letakarva hagyjuk megkelni.
Amikor megkelt az aranygaluska-tésztánk, akkor nyomkodjuk bele ujjnyi vastagon egy vajazott, lisztezett tepsibe. Az előzőleg kimagozott, és félbevágott szilvával jó sűrűn rakjuk meg a tetejét, majd gazdagon hintsük meg fahéjas cukorral-mákkal leszórva is nagyon finom!-.
Előmelegített sütőben süssük készre, majd rövid pihentetés után, kockákra vágva, azon melegében essünk is neki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok