Van egy étel, amely megkívánja a bográcsot nálunk. Azon egyszerű oknál fogva, hogy képtelenek vagyunk csekélyke mennyiséget főzni belőle. Persze nem is akarunk, és nem is tudunk keveset enni a babgulyásból, mert családunk egyik örök favoritja. Mi így készítjük!
Hozzávalók:
-50 dkg bab
- Csülök, vagy egyéb füstölt húsok, esetleg kolbász és szalonna
-2 db sárgarépa
-1 db gyökér
-1 db zellergumó
-Cseresznyepaprika a kellemes csípősségért
-Fűszerpaprika
A sűrítéshez:
-1 nagy fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-1 nagy pohár tejföl
-Olaj, liszt a rántáshoz
A csipetkéhez (ha 1 db tojással készítjük):
-1 tojás, 12 dkg liszt, ízlés szerint só
Ebből a finomságból is került bele :)
A babot áztassuk be előző este, majd szűrést követően öblítsük le. A zöldségeket pucoljuk meg, a kolbászt, és a különböző füstölt húsokat pedig daraboljuk fel.
Tegyük fel főni a babot a húsokkal együtt. Fűszerezzük sóval, borssal, 1-2 babérlevéllel, esetleg ételízesítővel. A sózásra figyeljünk, hiszen a füstölt finomságok miatt a lé eleve sósabb. Amikor a bab félig megfőtt, adjuk hozzá a felkockázott, vagy épp felkarikázott zöldségeket, és a kolbászt.
Ezek után készítsünk egy hagymás-fokhagymás zsemleszínű rántást. A rántást keverjük csomómentesre a tejföllel, a fűszerpaprikával, és pár merőkanál főzőlével. Ha a babgulyásunkban megpuhultak a zöldségek, és a húsok is, akkor annak rendje és módja szerint rántsuk be a levesünket. Forraljuk ki, ha szükséges, akkor fűszerezzünk utána. Cseresznyepaprika hozzáadásával kellemesen csípőssé varázsolhatjuk az ételt.
Sűrítés után, csipetke előtt :)
Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak az utolsó lépés van hátra: 1 db tojásból, 12 dkg lisztből, sóval ízesített csipetkét gyúrunk, majd apró darabokat „csípdesünk” a gulyásba. Rotyogtassuk még pár pillanatig, és már neki is eshetünk!
Finom puha kenyérrel vagy anélkül, darált cseresznyepaprikával megbolondítva ez az étel igazán laktató, isteni, és minden ízében magyar!
(Természetesen a tejfölös sűrítés, és a csipetke opcionális, mindenki maga döntse el, hogy azzal, vagy a nélkül kanalazza be a levest.)
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok