Nem is olyan rég sikerült egy „pár dekával” több sertéscombot hozni a hentestől, mint kellett volna. Persze nem estünk kétségbe. A maradék gyorsan bekerült a fagyasztóba, és úgy voltunk vele, hogy majd előkapjuk, ha épp szükség lesz rá. Ez a nap pedig ma jött el. Noha tisztában vagyok vele, hogy egy tokányhoz illik csíkokra vágni a húst, ám mi felkockázva fagyasztottuk le annakidején. Így eképpen is készítettem el. Kockák vagy csíkok, szinte mindegy, lényeg az íz! Azt pedig igazán nem érhette panasz…
Hozzávalók:
-1 kg sertéshús (lapocka, comb)
-10 dkg füstölt szalonna
-2 nagy fej vöröshagyma
-2 db paprika
-3 db paradicsom
-1 nagy pohár tejföl
-3 gerezd fokhagyma
-Kb. 2 evőkanál liszt
-Fűszerpaprika (kb. 1 evőkanál)
A húst mossuk meg, majd csíkozzuk fel, a szalonnát szintén daraboljuk csíkokra. A vöröshagymát vágjuk apróra, a paprikát és paradicsomot pedig kockára. A füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki, majd dobjuk rá a vöröshagymát, és dinszteljük aranysárgára. Ha ezzel megvagyunk, következik a paprika és a paradicsom. Kicsikét fonnyasszuk meg őket, a tűzről lehúzva pedig keverjük el a fűszerpaprikát a készülő ételben egy kevés víz hozzáadásával. Tegyük bele a sertéshúst, fehérítsük ki. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, áttört fokhagymával, valamint ízlés szerint cseresznyepaprikával, vagy hegyes erős paprikával. Rövid lében, fedő alatt pároljuk, és amikor a hús megpuhult, tejfölös habarással sűrítsük. Forraljuk ki, ha pedig szükségét érezzük, ízesítsünk utána.
Köretként galuska, tészta, de rizs is remekül passzol a csikóstokányhoz.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok