Nemrég kaptunk egy kedves emailt Fodrival a Bálint Cseppektől, miszerint szívesen vennék, ha tesztelnénk a termékeiket, melyeknél egy újfajta eljárással, a fagyasztva szárítással őrzik meg a gyümölcsök és zöldségek eredeti vitamintartalmát és ízét. A kékáfonyát próbáltuk ki amerikai palacsintába foglalva, és az eredmény minden képzeletet felülmúlt. Alapjáraton is nagy palacsintarajongó vagyok, az áfonyát viszont csak ritkán volt alkalmam eddig használni. A szárított áfonyaszemek a méztől újra kivirultak a sütés után pedig nem sokban különbözött „friss” társától sem ízét, sem külsejét tekintve.
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2 db egész tojás és 1 sárgája
- 1 tojásfehérje
- 100 g vaj
- 1 evőkanál méz
- 40 g porcukor
- 400 g liszt
- 1 sütőpor
- 50 g fagyasztva szárított kékáfonya a Bálint Csemegétől
A kékáfonyát meglocsoljuk mézzel és összekeverjük ( a díszítéshez hagyhatunk ki pár szemet). Ezután összekeverjük a hozzávalókat: a tejet, a 2 tojást és az egy darab tojássárgáját, az olvasztott vajat, a mézet, porcukrot, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Hűtőben pihentetjük legalább másfél órát, végül habbá verjük a tojásfehérjét és a mézes áfonyával együtt beleforgatjuk a tésztába. Üres, forró serpenyőben kis lángon aranybarnára sütjük a palacsintát. Feltornyozva, mézzel meglocsolva és áfonyával díszítve tálaljuk.
Ti mondtátok