Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (131) gasztronómia (129) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) Nutella (1) nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (15) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (3) sütés nélkül (2) süti (8) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (9) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2016.09.18. 12:15 Fodri

Kelbimbó főzelék

Jó ideig igencsak hadilábon álltam a kelbimbóval. Megettem, ha épp az volt a terítéken, de nem mondhatnám, hogy kedvelt zöldségem volt.  Az elmúlt időszakban felfedeztem, hogy bizony nagyon sokféleképpen el lehet készíteni a kelbimbót. Szerepelt már itt a blogon egy nagyon egyszerű, és isteni saláta, most pedig ideje elhozni Nektek egy hagyományos főzeléket!

dscf1386.JPG

Hozzávalók:

-50 dkg kelbimbó

-4 db közepes burgonya

-3 gerezd fokhagyma

-1 nagy pohár tejföl

-Só, bors, kömény, liszt a habaráshoz

A kelbimbót tisztítás után vágjuk félbe (de egészben is hagyhatjuk, ha úgy szimpatikusabb), a burgonyát hámozzuk meg, és kockázzuk fel. Tegyük ezeket egy lábosba, és fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, tört fokhagymával. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és így főzzük.

Ha az alapanyagok megpuhultak, akkor tejfölös habarással sűrítsük be a főzeléket (ehhez a mennyiséghez kb. 4 evőkanál lisztre van szükség). Kedvünk szerint készíthetjük fűszerpaprikával, vagy akár nélküle. Ha szükségét érezzük, fűszerezzünk utána.

Fasírttal, vagy épp párizsi szelettel is tökéletes párosítás, de természetesen más feltéttel is bátran fogyaszthatjuk a kelbimbófőzeléket.

Jó étvágyat hozzá!

Gasztrodiziákum mérő: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya gasztro recept gasztronómia kelbimbó főzelék kelbimbó főzelék


2016.09.15. 07:47 Fodri

A változás szele

Sziasztok!
Ne ijedjetek meg, ti még mindig az eddig olvasott gasztroblog háza táján jártok, csak egy kicsit új köntösbe bújtattuk! :) Egy ideje tervezgettük már, hogy változtatunk a néven, és ennek most jött el az ideje! Az ApróChef blog tehát nem tűnik el, csak átalakul, és Gasztrodiziákum néven születik újjá. Reméljük továbbra is találtok majd Titeket érdeklő recepteket a blogon. :)
Szép napot!
Törpiri és Fodri

Szólj hozzá!

Címkék: blog változás


2016.08.02. 15:54 Fodri

Sörkifli

Nemrégiben átestünk egy költözésen Törpirivel, és miután szép lassan minden a helyére került, elérkezett az ideje egy lakásavatónak is. Ha pedig átjönnek a barátok, akkor kell egy kis rágcsálnivaló az itókák mellé. Felcsaptuk hát Törpiri nagymamájának receptes füzetét, és ráböktünk erre a finomságra!

img_20160720_131126.jpg

Hozzávalók:

-50 dkg liszt

-1 db élesztő

-kb. 3 dl langyos tej

-Só, köménymag, sajt

-10 dkg margarin

img_20160720_120830.jpg

A jól bevált módszerrel kovászt készítünk, amit negyed óra alatt felfuttatunk. A lisztet tálba öntjük, hozzáadunk egy kávéskanálnyi sót, a kovászt, és annyi tejet hogy könnyű tésztát gyúrhassunk. Alá és fölé lisztezve, letakarva fél órát kelesztjük.

img_20160720_122018.jpg

A tésztát osszuk négy részre. A részeket egyenként nyújtsuk ki, és kenjük meg olvasztott vajjal. Vágjuk őket 8 cikkre, és kívülről befelé tekerjük fel a kifliket. Sorakoztassuk a sörkifliket kiolajozott tepsibe, kenjük le ismét vajjal, és ízlés szerint hintsük meg sós köménymaggal, vagy sajttal. Most következik további fél óra pihentetés.

img_20160720_123153.jpg

Végül, de nem utolsó sorban jó forró sütőben 15 perc alatt süssük meg a sörkifliket.

Jó étvágyat hozzá!

Gasztrodiziákum mérő: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

6 komment

Címkék: gasztro gasztronómia sajt kelt tészta köménymag sörkifli sajtos sörkifli


2016.06.12. 18:37 Fodri

Mediterrán csirkecombok

Néhanapján előfordul, hogy kínszenvedés kitalálnunk, mit is akarunk enni. Ám szerencsére a mai nem egy ilyen alkalom volt. Törpiri fejéből villámgyorsan kipattant az ötlet, hogy készíthetnénk valami „olaszos” egytálételt. Jómagam a mediterrán konyha nagy kedvelőjeként buzgó helyesléssel feleltem, így pár perces ötletelés után össze is állt fejünkben a kép. Aztán már nem volt mit tenni, ideje volt fakanalat ragadni!

img_20160612_134151.jpg

Hozzávalók:

-8-10 db csirkecomb (lehet alsó, felső, vagy készíthetjük „vegyesen” is)

-2 nagy fej vöröshagyma

-3 gerezd fokhagyma

-3 db paradicsom

-20 dkg mozzarella sajt

-Olívabogyó ízlés szerint

-Pár szem burgonya

-Só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring

img_20160612_120032.jpg

Mossuk át alaposan a húsokat, majd jöhet a fűszerezés, amihez én egy pofon egyszerű kis fűszersót kreáltam az alábbi összetevőkből: só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring. Ezekkel a fűszerekkel bedörzsöltem a combokat, majd az egészet nyakon öntöttem egy kis fokhagymás olajjal, aminek az íze két hete érlelődik a szekrény jótékony sötétjében. Amíg előkészítjük a többi hozzávalót, addig a húsok hadd pácolódjanak a hűtőben.

Pucoljuk meg, és szeleteljük fel a vöröshagymát, vágjuk fel a paradicsomot, és a mozzarellát is.  A burgonyát hámozzuk meg, és daraboljuk cikkekre. Egy olajozott tepsibe szórjuk bele a hagymát, dobjuk rá a burgonyát. Ha maradt ki fűszersónk, akkor hintsük meg a zöldségeket is vele, ha nem, akkor só és bors is megteszi. Ezek után jöhetnek a csirkecombok és a paradicsom. Takarjuk le alufóliával a tepsit, és tegyük előmelegített sütőbe az ételt, ahol kb. 35-40 percig süssük.

img_20160612_125508.jpg

Ezután vegyük ki a finomságunkat, és távolítsuk el róla az alufóliát. Szórjunk az olívabogyóból egyenletesen mindenhová, a mozzarellaszeleteket pedig fektessük a húsokra. Tegyük vissza az ételt a sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt szépen megpirul.

Szerencsére tovább már nem kell ellenállnunk a konyhából terjengő ínycsiklandó illatoknak!

Jó étvágyat hozzá!

Gasztrodiziákum mérő: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: csirke olasz gasztro gasztronómia paradicsom olajbogyó csirkecomb mozzarella mediterrán csirkecomb


2016.06.01. 18:20 Fodri

Mogyorókrémes cookie

Gyerekkorom óta szeretem a kekszeket, de még soha életemben nem sütöttem. Törpiri már nemegyszer alkotott maradandót ebben a témában, így kedvet kaptam én is egy kis kekszgyártáshoz. Ez a mogyorókrémes cookie pofon egyszerű, nem is kell hozzá sok alapanyag, és az időnket sem rabolja túl sokáig. A végeredmény pedig úgy jó, ahogy van!

dscn7519.JPG

Hozzávalók:

-25 dkg liszt

-20 dkg kristálycukor

-Fél zacskó sütőpor

-10 dkg vaj

-1 tojás

-1 zacskó vaníliás cukor

-Egy csipet só

-2-3 evőkanál mogyorókrém

-10 dkg csokoládé kis darabokra törve, lehet „csokicsepp” is

dscn7504.JPG

Első lépésként keverjük össze a száraz hozzávalókat, tehát a lisztet, a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, illetve a sót. Ha ezzel megvagyunk, olvasszuk fel vízgőz felett a vajat a mogyorókrémmel, és adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Jöhet a tojás, majd a masszát alaposan dolgozzuk össze. Végül keverjük bele az összetört csokidarabokat, és tegyük a keksztésztát egy órára hűtőbe.

dscn7512.JPG

Gyújtsuk be a sütőt, a tepsit pedig béleljük ki sütőpapírral. Formázzunk a tésztából kb. 5 cm átmérőjű golyókat, a tenyerünk segítségével pedig lapítsuk el kissé őket. Hagyjunk elég helyet a sütik között!

Magas hőmérsékleten süssük 8-10 percig, majd rövid pihentetés után már fogyaszthatjuk is!

Jó étvágyat hozzá!

Gasztrodiziákum mérő: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro cookie gasztronómia csoki keksz sütemény mogyorókrém