Ez a főzelék igazán megosztja az embereket. Van, aki imádja, más a háta közepére sem kívánja. A családom a tökfőzelék-kedvelők táborát erősítjük, ennek ellenére ritkán kerül terítékre. Ezúttal azonban nem tudtunk ellenállni a csábításnak, és tököltünk egy nagyot, melyhez egyben sült vagdalt volt a díszkíséret.
Hozzávalók a főzelékhez:
-2 kg tök
-2 fej vöröshagyma
-1 nagy pohár tejföl
-Liszt, sertészsír, ecet, 1 csokor kapor
A tököt tisztítsuk meg, gyaluljuk le. Ezután besózzuk, állni hagyjuk. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, majd egy kevés sertészsírban pirítsuk aranyszínűre. Dobjuk rá a kinyomkodott tököt, sózzuk, majd öntsünk rá pár csepp ecetet. Az ecetet azért célszerű ilyenkor belecseppenteni, mert a savtartalma meggátolja, hogy a tökünk (nem ám rosszra gondolni) szétessen. Az apróra darabolt kaprot ekkor hozzáadjuk, majd pár percig így pároljuk. Ezután tejfölös habarással besűrítjük, és sóval, cukorral, ecettel beállítjuk a főzelékünk végső ízét.
Hozzávalók a vagdalthoz:
-1,5 kg darált hús
-1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
-2 szelet kenyér, vagy zsemle
-2 db tojás
-Egy kevés fűszerpaprika
A darált húshoz hozzáadjuk a beáztatott, majd kinyomkodott kenyér-vagy zsemleszeleteket, a tisztított, zsiradékon megdinsztelt apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A húsra ütjük a tojásokat, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, majd „megszínezzük” kissé egy kevéske fűszerpaprikával. Zsemlemorzsa segítségével jól összedolgozzuk. Formázzuk henger alakúra, ezután tegyük zsiradékkal kikent tepsibe. A kiszáradást előzzük meg, kenjünk olvasztott zsiradékot a tetejére, vagy helyezzünk rá szalonnacsíkokat. A vagdaltat néha zsiradékkal locsolgatva készre sütjük. Tálalás előtt pihentessük pár percig, majd szeleteljük fel. A fasírtunkat dúsíthatjuk apró kockákra vágott zöldségekkel is.
Nem maradt más dolgunk, mint szedni egy jó nagy adag főzeléket, mellé csapni pár szelet husit, és élvezni az ízeket!
Ti szeretitek a tökfőzeléket? Ha igen, akkor jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok