Ha az újév első napján lencsét eszünk, akkor pénz áll a házhoz. Legalábbis a néphit szerint. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne készíthetnénk és fogyaszthatnánk az év bármely napján valamiféle lencséből készült ételt. Tudtátok, hogy a rómaiak is nagy becsben tartották? Halottaikat sóval, és lencsével küldték el utolsó útjukra. Mi ugyan nem indulunk efféle túrára, csupán eszünk egy jóféle lencselevest. Finomabb, és melengetőbb étek nem is kerülhetne asztalunkra egy hűvös csütörtöki napon, nemde?
Hozzávalók:
-0,5 kg lencse
-2 db sárgarépa
-2 db gyökér
-1 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-1 nagy pohár tejföl
-Kolbász, sonka, füstölt hús, tetszés szerint
-Liszt, zsír a rántáshoz
A lencsét elkészítés előtt 1-1,5 órával áztassuk be, majd öblítsük le. Ezután tegyük fel főni vízben (füstölt lében a legfinomabb), babérlevéllel, sóval, valamint egy kevés borssal. Ha felforrt, habozzuk le. Amikor a lencsénk félig megfőtt, akkor adjuk hozzá a tisztított, kockákra vágott sárgarépát, és gyökeret. Amíg a levesünk fő, addig készítsünk egy zsemleszínű rántást, melybe beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, egy kevés aprított petrezselymet, és fűszerpaprikával „megszínezzük”. A rántást simára keverjük tejföllel, valamint a lencse főzőlevével, és berántjuk az ételünket. Átforraljuk, beledobjuk az előzőleg lepirított kolbászdarabokat. Szükség esetén utánízesítünk, mustárral, esetleg pár csepp ecettel állítjuk be a leves végső ízét. Főzzünk bele apró galuskákat, vagy valamilyen tésztát. Készíthetjük kockákra vágott, lepirított baconnel, sonkával, egyéb füstölt húsokkal, esetleg virslivel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok