Örök igazság, hogy nem kell bonyolultabbnál bonyolultabb ételeket gyártani ahhoz, hogy az ember igazán jót egyen. A kevesebb néha több, ugyebár. Nincs ez másként mai alanyunknál sem, mely jól példázza, hogy lehetséges egy-két egyszerű alapanyagból isteni művet kreálni. Nálunk nagy kedvenc, édesapám végtelen mennyiségben tudja pusztítani. Ti is szeretitek a paprikás krumplit?
Hozzávalók:
-1 kg burgonya
-2 fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-2 db paradicsom
-1 db paprika
-20 dkg kolbász
A galuskához:
-1 tojás
-3 evőkanál liszt
-Egy csipet só, pár „csepp” víz
Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megdinszteljük, majd rádobjuk a kockára darabolt paradicsom-, és paprikadarabokat. Kicsivel később jöhet az áttört fokhagyma is. Addig pirítjuk, míg a paradicsom szétfő, ezután lehúzzuk a tűzről és meghintjük fűszerpaprikával. Helyezzük vissza a gázra, egy kevés vizet öntsünk rá, és időnként megkeverve, rövid ideig hagyjuk a pörköltalapunkat párolódni. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Hozzáadjuk a mosott, tisztított, tetszőleges alakúra vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Mikor a burgonya már majdnem megpuhult, a felkarikázott kolbász is belekerül a fazékba, és így főzzük készre ezt a finomságot. Szükség esetén utánízesítünk. Paprikás krumplinkat dúsíthatjuk galuskával is, melyet a legvégén szaggatunk bele az ételbe.
Mellé kovászos uborkát, uborkasalátát, vagy bármilyen savanyúságot is kínálhatunk. Na és persze a finom, puha kenyérről se feledkezzünk meg!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok