Édesanyám 2 napja gyártott egy ínycsiklandó tejberizst. Imádjuk, de azért folyamatosan nem tudnánk ezt enni. Így jött az ötlet, hogy pár egyszerű praktikával varázsoljuk gyümölcsrizzsé a maradékot. Mint utólag kiderült, ez a tipp bizony visszautasíthatatlan ajánlatnak bizonyult.
Hozzávalók:
-25 dkg rizs
-2,5dl víz
-1,2 l tej
-Ízlés szerint cukor (kb. 15 dkg)
-1 csomag vaníliás cukor
-Bármilyen gyümölcs, ami épp kéznél van
-Reszelt citromhéj, vagy pár csepp citromlé
-2 dl habtejszín
A tejberizst az alábbi módon készítjük:
Egy lábosban a rizst felöntjük a vízzel, majd gyakori kevergetés mellett elforraljuk. Mikor a víz „eltűnt”, nyakon borítjuk a tejjel. Puhulásig főzzük, de ügyeljünk rá, hogy ne sűrűsödjön be túlságosan, mert akkor a későbbiekben kőkeménnyé válik. Semmi gond, ha kicsit bővebb lére eresztjük, hiszen a rizs úgyis szív fel még tejet. Ízesítjük cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, vagy citromlével.
Innentől már pillanatok alatt tudunk gyümölcsrizst kreálni: a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan összedolgozzuk a tejberizzsel. Szinte bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk kockára vágva, én ezúttal almát, körtét, illetve mazsolát használtam. De akinek a barack, eper, vagy épp szőlő a szimpatikusabb, az dolgozzon azzal.
Jómagam a pohár aljára rizst tettem, majd gyümölcsöket, megszórtam kókuszreszelékkel, aztán ezt megismételtem még egyszer. Tetejére tejszínhabot fújtam, fahéjjal megszórtam, majd pár percre hűtőbe téve hagytam az ízeket összeérni.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok