Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (133) gasztronómia (131) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (2) körtés pite (1) körtés rácsos pite (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) nutella (1) Nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (16) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pite (1) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (4) sütés nélkül (2) süti (9) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (10) tojásleves (1) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2013.01.20. 17:08 Fodri

Paprikás sertéscomb tarhonyával

Szánjuk-bánjuk, hogy ilyen régen írtunk. Ám mielőtt haragotok hullámai összecsapnának a fejünk felett, olvassatok tovább. Ha ezt megteszitek, találtok egy ínycsiklandó sertéshúsból készült étket, melyet nagy örömmel ajánlok Nektek elkészítésre, és fogyasztásra!

Hozzávalók:

-1 kg sertéscomb

-2 fej vöröshagyma

-3 gerezd fokhagyma

-2 db paradicsom

-1 db paprika

-3 dl tejföl

-Kb. 2 evőkanál finomliszt a habaráshoz

-Fél kg tarhonya

DSCN0673.JPG

A sertéscombot kockára vágjuk, rövid ideig vízbe áztatjuk, leszűrjük. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra daraboljuk, a paprika-paradicsom duót szintén felaprítjuk. Egy lábasban zsírt olvasztunk, rádobjuk a vöröshagymát illetve a fokhagymát, és aranysárgára pirítjuk őket. Ezután a hagymákra szórjuk a paprikát, és paradicsomot, majd addig dinszteljük, amíg lecsó állagú nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük egy kevés vízzel és visszahelyezzük a gázra. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Hozzáadjuk a húst, kifehérítjük, illetve egy kevéske vízzel megöntözzük és fedő alatt puhára pároljuk.  Amint a husink megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük az ételünket. Rottyantunk rajta egyet-kettőt, és már kész is.

Köretként adhatunk galuskát is, én ezúttal tarhonyát készítettem mellé az alábbi módon:

A tarhonyát kevés zsiradékon világosbarnára pirítjuk, apróra vágott vöröshagymát teszünk hozzá. Ha megpirult, felöntjük a tarhonya súlyának megfelelő 2,5-szeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikát hintünk rá. A tarhonyáról gyakori kevergetéssel elpároljuk a vizet, majd fedővel letakarjuk, és 20 percig hagyjuk tovább párolódni. Tálalás előtt villával felkeverjük.

A tányér bal oldalára halmozzuk a köretet, mellé a paprikás sertéscombot. Ételünket díszíthetjük tejföllel, paprika, illetve paradicsomdarabokkal. Jómagam egy egyszerű, de igencsak dekoratív „paradicsomrózsával” dobtam fel a tányér színvilágát.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

24 komment

Címkék: gasztro gasztronómia sertés tarhonya paprikás sertéscomb tarhonyával


A bejegyzés trackback címe:

https://aprochef.blog.hu/api/trackback/id/tr415029056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2013.01.20. 18:11:59

Én nagyon remélem, hogy az inamat nem fogja csiklandozni. :-)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.20. 18:37:46

@ekat: Hoppá! Remélem nincs harag, és az inadat nem érte károsodás. Javítottam. :D

cini23 2013.01.20. 19:01:07

Biztos nagyon finom, de szerintem tulzas a 15dkg liszt. Boven eleg kb 5 dkg is, vagy 2 lapos evokanalnyi.

Alaister Grand 2013.01.20. 19:49:59

Hm. Vajon mit takar a parancs: a "tányér BAL oldalára halmozzuk..."?
Létezik, aki azt gondolja, hogy az oldalválasztásnak valóban van valamiféle gasztronómiai vagy egyéb jelentősége?

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.20. 20:04:50

@Alaister Grand: Ez egyáltalán nem parancs. Engem úgy okítottak, hogy a köretet a tányér bal oldalára tegyük, már ha lehetséges. :D Aki máshogy csinálja, az máshogy csinálja. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen végzünk dolgokat. Ez pedig így van jól. :)

Törpiri 2013.01.20. 21:12:44

@szalagfék: Megkérlek, hogy ha nem tetszik az oldal és annak tartalma, hagyd el a blogot. Amint látod, ez nem egy szakácskönyv, nem célja bizonygatni a kreativitást, vagy bármit. Ez egy BLOG. Az építő kritikát pedig szívesen fogadjuk, de a szándékos és jogtalan kötekedést nem. Tehát ha hozzáfűzni valód, megjegyzésed, ötleted van a bloggal vagy az adott recepttel kapcsolatban, szívesen fogadjuk, de a felesleges rosszindulatú kommenteket hanyagoljuk, ha lehet. Ez egy jó hangulatú blog, ha téged bolgoggá tesz az interneten való kötekedés, válassz egy másik oldalt. Köszönjük.

notbuddhistprslave 2013.01.20. 21:25:26

@Törpiri: Örültem ennek az egyszerű receptnek. A kötekedőkkel pedig nem szabad törődni. Ha kikerülsz az Index címlapra, ennél sokkal jobban kell tűrnöd a kritikát, az ugyanis ezzel - meg az internettel - jár:) Béke és szeretet.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.20. 21:32:57

@notbuddhistprslave: Örülök, hogy tetszett a recept. A szavaiddal pedig egyetértek. :)

Törpiri 2013.01.20. 21:35:44

@notbuddhistprslave: örülünk, hogy tetszik. Természetesen elfogadjuk a kritikát, de megvédjük magunkat. Nem a kritikával van a gond, hanem a stílussal. Egy ilyen blognál nagyon is jól jön a visszajelzés, akkor is ha negatív, de az értelmetlen hozzászólásoknak, amiknek nem titkolt célja, hogy provokáljanak, nincs helyük az oldalon. :)

Ergo Sum 2013.01.20. 22:10:33

Miért kell vízbe áztatni a felkockázott húst?

apanna 2013.01.20. 22:24:57

Nálunk kedvenc a gyerekek körében. Megfőzőm a pörkötet, majd a pirított tarhonyát, beleteszem, felengedem + vízzel,(kicsit több só kell ilyenkor bele, mert normál esetben a külön főzött tarhonyát is sózod) Amikor felforrt a tarhonyával együtt a pörkölt, egyszerűen lezárom, és fedő alatt megpárolódik magától, mint a rizs. Liszttel valóban felesleges sűríteni, hisz a tarhonya épp elég szénhidrátot tartalmaz. Ha nem akarsz tőle hízni, keményítőt használj, de mindkettőből elég egy evőkanálnyi.

apanna 2013.01.20. 22:26:08

Tényleg ,miért áztatod a húst?

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.20. 22:45:48

@Ergo Sum: @apanna: Rém egyszerű oka van, melyet nem igazán tudok megmagyarázni, de szokásommá vált: felhasználás előtt általában megmosom a húsokat, attól függetlenül, hogy miként készítem el őket. Szóval az ok nem prózai, hanem "higiéniai". :)

kicsibuta 2013.01.20. 23:55:55

Csatlakozom azokhoz, akik szerint 15 dkg liszt nonszensz. :D Tegyetek egy tizedesvesszőt a két számjegy közé, és akkor stimmel.
Azokhoz is csatlakozom, akik nem értik, miért kell áztatni a húst. Persze, megmosom én is - egészben. De nem hagyom vízben állni...

Ergo Sum 2013.01.21. 00:07:47

@Fodri: kösz. Én is megmosom alaposan, folyóvíz alatt, de kockázás ELŐTT, hogy ne fertőzzem a kést és a deszkát.
Azt hittem, az áztatásnak van valami más szerepe.

boldii10 2013.01.21. 00:14:27

Ha áztatod a húst, akkor elmegy a kicsit kezdődő büdös szaga. Ha még ecetet is használsz, akkor egy picit jobban. Ha többet akarsz, menj el egy piacra és kérj tanácsot.

Egyébként marhahúst pl. nem nagyon szoktam megmosni, de csak ha jó helyen vettem.

Pierr Kardán 2013.01.21. 09:32:45

A recept tetszik, szoktam én is tarhonyás ételeket készíteni (specialitásom a bográcsos tarhonyás csirke, főzés előtt mindenki morog, hogy tarhonyát ne, aztán meg mindenki betegre zabálja magát belőle :-)).

DE!

Ami a képen van, az nem tarhonya! Ennek a valaminek a népi neve az úttörőgombóc :-)))

Tarhonyás ételt tessék rendes kézzel készült tarhonyával csinálni, ne ilyen gépi vackokkal!!!

mis 2013.01.21. 10:27:46

Köszi a receptet, nagyon jó. :)

mis 2013.01.21. 10:31:24

Bocs, de ez nem teljesen világos:

"Hozzáadjuk a húst, kifehérítjük, illetve egy kevéske vízzel megöntözzük és fedő alatt puhára pároljuk. "

Ez annyi akar lenni, hogy beletesszük a húst és addig főzzük, amíg meg nem puhul?

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.21. 11:52:55

@mis: Örülök, hogy tetszik! :) Beleteszed a húst, addig pirítod, amíg elveszti a nyers "kinézetét", fehéres lesz. Utána öntesz rá vizet ha szükséges, de az is lehet, hogy a húsból elegendő mennyiségű víz fog kifőni. Így főzöd tovább. :)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.21. 11:54:50

@Pierr Kardán: Igazán jól hangzik ez a bográcsos tarhonyás csirke...meg is éheztem egy kicsit! :)

mis 2013.01.21. 12:12:38

@Fodri: Köszi, így már teljesen összeállt a kép. :)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.21. 12:36:17

@kicsibuta: Elírtam a mennyiséget...pedig Isten látja lelkem ellenőriztem, de úgy tűnik nem eléggé. Köszi, hogy szóltál! :)