Noha néhanapján a nap sugarai győznek a hideg szelek ellen, és egész kellemes időnek örvendhetünk, azért nem felejthetjük el, hogy bőven benne vagyunk még a télben. Így esett a választás ezúttal erre a desszertre, hisz mind a sült alma, mind a fahéj, mind a dió a tél hangulatát idézi. Külön-külön is nagyszerű ízvilágú alapanyagok ezek, na de együtt… fenomenális, páratlan párosítás! Törpiri kollegina adta az alapötletet, én pedig azonmód neki is álltam.
Hozzávalók:
-1 csomag leveles tészta
-9 db alma
-20 dkg dió
-Baracklekvár
-1 tojás
-Porcukor, fahéj
A vaníliamártáshoz:
-1 liter tej
-4 db tojássárgája
-2 evőkanál finomliszt
-2 csomag vaníliás cukor
-15 dkg kristálycukor
Az almákat szívünk joga meghámozni, aki eltekint, ettől a művelettől-mint jómagam-az csak mossa meg őket. Egy éles kiskéssel kicsumázzuk a gyümölcsöket, így meglesz a kellő hely a megtöltésükhöz.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a durvára tört diót, és ha ezzel végeztünk, keverjük össze ízlés szerint fahéjjal, illetve porcukorral. A leveles tésztát nyújtsuk ki, és vágjuk annyi négyzetre amennyi almánk van-jelen esetben ez a szám 9.
Következzen az almák töltése, melyet a következőképp végzünk: a gyümölcs aljára baracklekvárt pottyantunk-mely rummal felfőzve még finomabb-, ezután pedig jól „megtömjük” a fahéjas-porcukros dióval. Nincs más dolgunk, mint bebugyolálni a leveles tésztával, felvert tojással megkenni, és sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, liszttel meghintett tepsibe rakosgatni őket. Megközelítőleg fél óra alatt gyönyörű aranybarnára sütjük a 9 db kis csodát.
Amíg a leveles tésztában nyugvó almáink sülnek, összeütünk egy vaníliamártást:
Egy kisebb lábosban, vagy habüstben a 4 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, és a két evőkanál liszttel. Felöntjük a tejjel, beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd vízfürdőre állítva gyakori kevergetés mellett mártássűrűségűre főzzük.
Tálalásnál a mártást tányérra szedtem, ráhelyeztem a leveles tésztába burkolt töltött-sült almát, végezetül pedig fahéjas porcukorral meghintettem. Egykettőre elfogyott az összes…
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok