Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (133) gasztronómia (131) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (2) körtés pite (1) körtés rácsos pite (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) nutella (1) Nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (16) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pite (1) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (4) sütés nélkül (2) süti (9) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (10) tojásleves (1) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2014.10.13. 11:25 Fodri

Mazsolabor - a kezdetek, és a jelenlegi helyzet

Eljött az ideje, hogy ismét adjak egy kis helyzetjelentést a készülő házi boraimról. Legelőször természetesen a mazsolaborral foglalkozunk, és az lesz a terítéken. 3 hónappal ezelőtt az volt a cél, hogy egy igazán finom házi bort készítsek a november elején esedékes szülinapomra, és minden jel szerint tervemet sikerül majd véghezvinnem. Most pár szóban elmondom, hogy mit is csináltam eddig. De messze még a vége, úgyhogy lesz még minden bizonnyal legalább egy mazsolabor témájú bejegyzés. Bízom benne, hogy ezt egy cseppet sem bánjátok!

DSCN4888.JPG

Hozzávalók:

-1 kg mazsola

-60 dkg cukor

-5 l víz

-Borkősav, borkén, borélesztő (gazdaboltban könnyedén beszerezhetőek)

-2 db 5 l-es dunsztos üveg, 2 db gumikesztyű, pár szívószál – ha van demizsonunk, akkor ezekre nincs szükség

-Unikén Deriton

DSCN5109.JPG

A mazsolát átmostam jó alaposan, majd vízben áztattam fél napot. Ezután az 5 liter vizet felfőztem a 60 dkg cukorral, és az így kapott levet lehűtöttem. Tettem bele pár gramm borkősavat, és borként (a bort háromszor kénezem, egyszer a legelején, utána a 2. fejtésnél, végül pedig palackozás előtt) - ezeket alaposan elkevertem a készülő nedűben, majd ezt az egészet a mazsolára öntöttem.

Ekkor 1 kis kávéskanálnyi borélesztőt csomómentesre elkevertem kb. 1 dl langyos vízzel, és 20 percet állni hagytam. Ezután még egyszer átkevertem, majd folyamatos kevergetés közben beleöntöttem a „mustba”.

Az 5 literes dunsztos üvegeket csak háromnegyed részig töltöttem, hiszen hagyni kell helyet az erjedésnek. A kotyogót ezzel a módszerrel váltottam ki. A mazsolabort levittem a pincénkbe, és nem is nyúltam hozzá 1 hónapig. Persze minden nap vetettem rá egy pillantást, hadd érezze a törődést.

DSCN4878.JPG

Ahogy a bor csendesen pihen, úgy gyűlik egyre jobban az edény alján a seprő

1 hónap elteltével következhetett az első fejtés, amit egy gumicső segítségével végeztem el: a gumicsövet kössük rá egy botra, a bot végétől annyival feljebb, hogy a fejtésnél ne szívjuk át az új edénybe a dunsztos üveg alján lévő seprőt. Fontos még, hogy az az edény, amibe fejteni szeretnénk, mindig lentebb legyen, mint az, amiből fejtünk.

Szívtam tehát egy jó erőset a csövön, majd megtörtem, és ezután már folyt is a lé új otthonába. Nagyon fontos, hogy az első fejtés után olyan demizsonba, vagy ballonba töltsük a bort, ami színültig tele lesz vele. Fordítsunk nagy gondot arra, hogy légmentesen le legyen zárva, mert ha levegő éri a bort, akkor nagyon könnyen megecetesedik, és egyéb borhibák is jelentkezhetnek.

Újabb egy hónap múltán következett a 2. fejtés, aminél ugyanúgy jártam el, mint először. Annyi különbséggel, hogy ekkor ismét egy kis adag borként kevertem el a borban.

DSCN5407.JPG

Kikevert deriton

A második fejtés óta eltelt két hét, most a derítés művelete van soron: 1,5 dkg deritont összekevertem kb. 1 dl vízzel, és 24 órát állni hagytam. A deritont habverő segítségével csomómentesre kevertem, és folyamatos kavargatás közben a mazsolaborba öntöttem. A borban 10 napig hagyom benne a derítőszert, közben háromszor összerázom, majd fejtek. Ez most pénteken lesz esedékes.

DSCN5413.JPG

A borba frissen belekeverve a derítőszer-nem kell megijedni a bizarr színtől, az itóka folyamatosan tisztul 

Jelenleg itt tartok, a mazsolabor külleme és illata nagyon bíztató, mustként kóstolva pedig isteni íze volt. Nem akarom elkiabálni, de ha minden így marad, akkor méltán lehetek majd büszke életem első házi borára.

Nemsokára ismét jelentkezem, és beszámolok a további fejleményekről!

Gasztrodiziákum mérő: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

4 komment

Címkék: gasztro bor gasztronómia mazsola házibor borkősav mazsolabor bor házilag borkén borélesztő mazsolabor házilag


A bejegyzés trackback címe:

https://aprochef.blog.hu/api/trackback/id/tr886786463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.13. 21:10:32

Hogyan készíts mazsolabort?

1. lépés: végy fél hektár szőlő művelési ág alá eső termőföldet Tokaj-hegyalján :)

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.10.13. 21:40:43

"Mi az a mazsolabor? "
Amikor a kezdő autóvezetőt megtapossák, erjesztik, leszűrik oszt kimérik.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.10.13. 21:47:00

@polyvinyl: Támogatom az ötletet, de amíg nincs rá keret, addig jó lesz így is a magam egyszerű módján! :D

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.10.14. 13:36:28

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Nem túl nagy kedvvel kóstolnám meg ezt az itókát! :D