Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (133) gasztronómia (131) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (2) körtés pite (1) körtés rácsos pite (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) nutella (1) Nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (16) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pite (1) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (4) sütés nélkül (2) süti (9) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (10) tojásleves (1) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2014.12.24. 14:40 Fodri

Almás-vaníliapudingos rétes dióval

Nagyon szeretem a rétest, sok fajtát kóstoltam már. Készíteni viszont most készítettem először, igaz ezúttal még csak bolti mélyhűtött réteslapból. De ami késik, nem múlik, legközelebb én magam dobom össze a tésztát is! Életem első rétese nem lett tökéletes, egy picit lapos volt. Talán a töltelék lett kissé hígabb a kelleténél, és szétterült a tésztában. Vagy egyszerűen csak túl sokat tettem bele. Sebaj, ízre remek, a küllemen meg legközelebb javítok!

dscn5769.JPG

Hozzávalók:

-1 csomag mélyhűtött réteslap

-6 db alma

-1 csomag vaníliás pudingpor (természetesen kell majd hozzá pár dl tej is)

-10 dkg dió kisebb darabokra törve

-Cukor, fahéj ízlés szerint, zsemlemorzsa, olvasztott vaj a kenegetéshez

dscn5739.JPG

Az almákat hámozzuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Edénybe téve pároljuk meg, ízesítsük ízlés szerint cukorral, és őrölt fahéjjal. Annak rendje és módja szerint főzzünk vaníliapudingot, majd keverjük hozzá a párolt almához az összetört dióbéllel egyetemben.

dscn5750.JPG

Ekkor csomagoljuk ki a réteslapokat, és nedvesített konyharuhára terítsük ki az első lapot. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot (én négy lapot terítettem ilyen módon egymásra. A legutolsót is megkentem vajjal, de pluszban megszórtam zsemlemorzsával is).

dscn5753.JPG

Helyezzük a tölteléket a tészta szélére, és konyharuha segítségével tekerjük fel. Rakjuk be a tepsibe, kenjük le kívülről is vajjal.

dscn5756.JPG

Előmelegített sütőben, 180-200 fokon süssük kb. 20-25 percig. Rövidke pihentetés után már szeletelhetjük, ízlés szerint pedig megszórhatjuk porcukorral is.

dscn5770.JPG

Jó étvágyat, és kellemes ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!

Gasztrodiziákum mérő: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

7 komment

Címkék: alma gasztro dió gasztronómia sütemény puding rétes réteslap almás rétes


A bejegyzés trackback címe:

https://aprochef.blog.hu/api/trackback/id/tr837008779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2014.12.25. 15:45:41

A töltelék tészta szélére helyezéséről készült fotó rendkívül beszédes: "hogy nem csináld"! :) Egyébként egy próbát ez is megér, egyszer az Őrségben a házi néni mesélte, hogy helyi rétessütő versenyt nyert vaníliás pudingos rétessel...és bolti rétestésztából sütötte...Hol vannak már azok az idők, amikor még házilag húzták a rétestésztát!? :)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.12.25. 17:22:55

@Krutzifix: Szívesen fogadok bármilyen segítséget! Hova kellett volna tennem a tölteléket? :)

szsuzsanna 2014.12.26. 08:43:38

@Fodri: Ha már kérdezed, a "bóti" réteslapnál a hosszabbik oldal felől érdemes "felhajtani"..
Tehát, szerintem, HA, pudingos-almás, a hosszabbik oldal szélétől kb. 5 cm-re, egy vastagabb "csíkban" tenném, és úgy "göngyölném föl", közben kenegetném az olvasztott vajjal, olajjal...
A pudingos-darabolt almás, inkább, a tipikus németes apfelstrudel...
Az itthoni, "régi" almás rétesben az alma nyers, és reszelt. A kinyújtott tésztát, kevéske prézlivel, fahéjjal ízesített, kristálycukorral, - vagy cukros dióval, -mákkal, bőven megszórjuk, erre szétszórjuk a nyersen reszelt almát, "megfröcsököljük" olvasztott zsírral, olajjal, vajjal -mindegy, és összetekerjük. Tekerés közben is olajozzuk, vajazzuk, a "rudat" is...
A "bóti" lapot is lehet, a fenti módszerrel is...

szsuzsanna 2014.12.26. 09:05:22

Ja, és bocs., de a -"legközelebb magam dobom össze a tésztát"-, ---nekem, enyhén szólva, kissé nagyképűnek tűnik...
De ha így lesz, azt okvetlenül tedd majd fel!!! -naggyon kíváncsi leszek rá...
Igaz, az anyám szerint, a rétestészta (neki) nagyon egyszerű, -(ja, pár százszor már csinálta)...-és, az Ő!!! által készített tésztát, tényleg, én is hajszál vékonyra, szakadás nélkül nyújtom, "bármekkorára), mert megtanított rá, (pl., a tenyered mindig lefelé néz, a kézfejeddel nyújtod), -és a széléről letekert, újragyúrt maradékokat is csodálatosan lehet nyújtani, a végtelenségig ...
A tésztába "alig kell valami", -de, hogy milyen a jó liszt hozzá, és pl. milyen időben (hőmérsékleten) meddig pihenjen "zománcos tállal" letakarva...stb-stb...-na, pl. ilyen "trükkök" is vannak...
Remélem nem haragszol, de tényleg, légyszi', írd majd meg, ha sk. összedobod a tésztáját, és sikeresen kinyújtod...
Üdv., és sok sikert hozzá...

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.12.26. 10:20:23

@szsuzsanna: Köszönöm szépen a segítséget, legközelebb így fogom megpróbálni! A nagyképűség pedig sose volt kenyerem, kevés dolog van, ami távolabb állna tőlem. :) Mindig is optimista és derűlátó ember voltam, és bízom benne,hogy meg tudom majd csinálni. Ha mégsem sikerül elsőre, hát majd próbálkozom többször a tésztával. Nem az a tragédia ha valami nem sikerül, hanem ha az ember nem próbálja meg többször. :)

szsuzsanna 2014.12.27. 09:41:18

Kedves Fodri!
A világért sem akartalak megbántani, ha így érezted elnézésedet kérem!
Bocs., csak a hosszú évek tapasztalata mondatta velem, mivel, szerintem, néha, azokat az "eccerű" ételeket a legnehezebb tökéletesen elkészíteni, amikhez "alig kell valami"...

Szerencsére, most már, a net-en is, nektek, "gasztrobloggereknek" köszönhetően, rengeteg pontos, minden szükséges "trükköt" leíró recepteket lehet találni...

A rétesre visszatérve, örülök, ha (azzal is) megpróbálkozol, és kívánom, hogy sikerüljön!
(Ja, és tisztellek is érte, -mert én még nem, -ezt se, és az Anyám kuglófját, kalácsait, stb... -szóval, jó néhány "eccerű" receptjét még nem próbáltam meg...)

Még egyszer bocs., ha megbántottalak, a világért sem volt szándékos...
További, sok, sikeres, kitartó próbálkozást kívánok.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.12.27. 15:25:38

@szsuzsanna: Nem bántottál meg, és köszönöm a visszajelzést, és a biztatást! :) Kellemes ünnepeket kívánok!