Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (133) gasztronómia (131) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (2) körtés pite (1) körtés rácsos pite (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) nutella (1) Nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (16) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pite (1) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (4) sütés nélkül (2) süti (9) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (10) tojásleves (1) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2015.03.09. 17:42 Fodri

Tejfölös burgonyafőzelék fasírttal

Már az idejét sem tudtuk megmondani mikor ettünk utoljára krumplifőzeléket. Ugyanez volt a helyzet a fasírttal is, egészen mostanáig. Nem is húznám tovább az időt felesleges szócsépléssel, ideje újra fakanalat ragadni!

dscf2292.JPG

Hozzávalók a főzelékhez:

-1 kg burgonya

-1 nagy pohár tejföl

-1 fej vöröshagyma

-1-2 púpozott evőkanál liszt (mi ezúttal zabpehelylisztet használtunk)

-Só, bors, babérlevél, pirospaprika ízlés szerint (elhagyható természetesen)

Hozzávalók a fasírthoz:

-50 dkg darált hús

-1 fej vöröshagyma

-5 gerezd fokhagyma

-1 tojás

-Só, bors, majoranna, petrezselyem, őrölt kömény

-2 zsemle

-Zsemlemorzsa

A burgonyát pucoljuk meg, és öblítsük le alaposan. Ha ezzel megvagyunk, akkor kockázzuk, és tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel. Ha a krumpli már kezd megfőni, akkor készítsünk egy hagymás zsemleszínű rántást. A rántást keverjük csomómentesre a tejföllel, ízlés szerint fűszerpaprikával, valamint 1-2 merőkanál forró főzőlével. Nincs is már más dolgunk, mint besűríteni a főzelékünket, és kiforralni. Ha szükségét érezzük, akkor a végén fűszerezzünk utána.

dscf2304.JPG

Mielőtt elkészítjük a főzeléket, célszerű befűszerezni a fasírtnak való húst, hadd érjenek össze az ízek. Tegyük egy tálba a darált húst, üssünk rá egy tojást, ízesítsük sóval, borssal, majorannával, petrezselyemmel, és egy kevés őrölt köménnyel. A vöröshagymát vágjuk apróra, és zsiradékon dinszteljük meg. Ezután adjuk ezt is a húshoz, a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlékkel egyetemben. Törjük bele a fokhagymát, dolgozzuk össze és formázzuk kedvünk szerint. Forgassuk a fasírozottat egy kis zsemlemorzsába, és bő olajban süssük készre.

Ez az egyszerű kis főzelék-fasírt páros sohasem okoz csalódást!

Jó étvágyat hozzá!

Gasztrodiziákum mérő: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

8 komment

Címkék: burgonya gasztro krumpli gasztronómia főzelék tejföl fasírt fasírozott krumplifőzelék burgonyafőzelék


A bejegyzés trackback címe:

https://aprochef.blog.hu/api/trackback/id/tr577254633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2015.03.10. 11:31:02

A hozzávalók nálam is ezek, csak én megdinsztelem a hagymát, arra megy a pirospaprika, felöntöm, bele a krumpli, és, ha puha, csak egy tejfölös habarás. Az ízetítés. Van ugye a babérleves változat, de érdemes kipróbálni a majorannásat is (jó fél marég szárított, morzsolt) és a tárkonyosat is (szárított, őrölt, de ebből kevés kell, mert erős fűszer). Három teljesen különböző íz.

Törpiri 2015.04.08. 16:12:32

@élhetetlen: Jó ötlet, kipróbáljuk, kivéve a tárkonyosat, sajnos azt nem vagyok képes elfogyasztani. :D Köszönjük az ötleteket!:)

élhetetlen 2015.04.08. 16:27:42

@Törpiri: Természetesen mindenki azt eszi, amit szeret, de azért mondanám, hogy a tárkonnyal még tegyél egy kísérletet. Azért kell őrölt, hogy ne levelet kelljen rágnod, és ebből tényleg csak egy csipet kell. (4 liter kajába 1 késhegynyi), különben tényleg nem jó. Viszont a zöldbabfőzelék nekem fűízű, egy csipet tárkonnyal isteni, és még a tejföllel behabart zöldség, vagy raguleveseket is elvarázsolja. De ebből nagyon kevés kell. De azt is tudom, hogy papolhatna nekem akárki a kaporról, hát nem, tehát megértelek. Örülök, hogy írtál.

Törpiri 2015.04.08. 17:08:08

@élhetetlen: Jó ötlet, köszönjük! :) Szerencsémre nekem jöhet a kapor is, és a tárkony is mindenféle mennyiségben! :D

élhetetlen 2015.04.08. 17:12:22

@Törpiri: Ajaj, ketten vagytok? Mert az előbb az jött, hogy „kivéve a tárkonyosat, sajnos azt nem vagyok képes elfogyasztani.”
Semmi baj!

Törpiri 2015.04.08. 17:49:14

@élhetetlen: igen, bocsánat, a párom Fodri véletlenül az én fiókomból válaszolt, mert belépve maradtam. :D Ő szereti a tárkonyt, én nem, pedig régebben megettem, de egy félresikerült étel után megundorodtam vagy nem is tudom, de azóta az illatától is émelygek sajnos. :(

élhetetlen 2015.04.08. 18:04:49

@Törpiri: Helyesek vagytok. Most krumplifőzelék ügyben, a babérleveles az kész azt előre bele kell főzni. A tárkony, majoranna kérdés már egyszerűbb, szét lehet merni a kész árut két kisebb lábosba, és ezekkel lehet úgy fűszerezni, hogy bele, aztán két perc forralás. A túrós lepényt úgy sütötte nagyanyám, hogy a tepsi felén ott volt a kapor, a másik felén nem. A házi sós kifli felén ott volt az egész kömény, a többin nem, mert ez nem az a játék, hogy elég lekaparni, mert ott marad az íze. Mindent meg lehet oldani.