A rántott hús a sültes tálak elengedhetetlen kelléke, valamint tipikusan a vasárnapi ebéd főszereplője. Ezt az ételt mindenki ismeri, legalábbis a legtöbben úgy vélik. Eredetileg borjúhúsból készül, ám disznóhússal is beéri az átlag magyar ember. Noha a bécsi szeletként híressé lett étel közel sem bécsi találmány, ez semmit sem von le élvezeti értékéből. Lássunk is hozzá!
Hozzávalók:
-Fél kg rizs
-Egy csomag zöldségmix
-1 kg sertéscomb, lapocka vagy sertéskaraj felszeletelve
-A salátához uborka, pár gerezd fokhagyma, ecet, cukor
-A panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa
-Olaj a sütéshez
Zöldséges rizs készítése:
A rizst kevés olajon felhevítjük, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Sóval, vagy ételízesítővel, kevés borssal fűszerezzük, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Gyakori kevergetéssel elpároljuk a vizet, lefedjük, és negyed órára előmelegített sütőbe tesszük. A meleg sütőben „pörgősebbé” válik a rizs.
Mindeközben összeütjük a köretünk másik alkotórészét: vaj, illetve 1-2 dl víz keverékén megpároljuk a zöldségmixet, sózzuk. Amikor megfelelő a puhasága, hozzáadjuk a rizshez, és összekeverjük.
Rántott husi készítése:
A szép kis hússzeleteinket kissé kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, esetleg őrölt köménnyel megszórjuk. Annak rendje, és módja szerint bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró, bő olajban készre sütjük.
Uborkasaláta készítése:
Az uborkát megmossuk, meghámozzuk. Végeit levágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. Besózzuk, és 5-10 percre állni hagyjuk. Közben elkészítjük a salátalét: kb. 1 liter vízhez sót, borsot, ecetet, és cukrot adunk ízlés szerint. Levünket apróra vágott fokhagymával ízesítjük. Kinyomkodjuk az uborkát, majd beletesszük az ecetes salátalébe.
Tálaláskor baloldalra halmozzuk a köretet, mellé tesszük a húst, a salátára tejfölt „pottyantunk”, amit meghintünk fűszerpaprikával.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok