Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (133) gasztronómia (131) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (2) körtés pite (1) körtés rácsos pite (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) Nutella (1) nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (16) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pite (1) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (4) sütés nélkül (2) süti (9) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (10) tojásleves (1) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2013.01.07. 14:51 Fodri

Hagymás bab- Bud Spencer és Terence Hill módra

Amióta az eszemet tudom, szeretem a Bud Spencer-Terence Hill filmeket. Nem túlzás, hogy generációk életét kísérték végig ezek a profi pofonosztók. Popeye a spenóttól lett izomkolosszus, Spencerék pedig a Puffin lekvártól. A fenéket, az csak mindent legyűrő akaratot ad, de az erő a hagymás babban van! Álljunk is neki rögvest!

DSCN2135.JPG

Hozzávalók:

-50 dkg bab (lehet konzerv is)

-30 dkg sonka

-15 dkg szalonna, esetleg bacon

-2 nagy fej vöröshagyma

-3-4 gerezd fokhagyma

-2 evőkanál cukor

A babot áztassuk be a főzés előtti estén, ha konzervvel dolgozunk, akkor nem szükséges. Tegyük fel főni annyi vízben amennyi éppen ellepi. A főzővizet szórjuk meg pár csipet bazsalikommal. Ha a bab már félig megpuhult, akkor vegyük le a gázról, szűrjük le és hagyjunk a levéből egy keveset.

A szalonnát és a sonkát kockázzuk fel, majd leheletnyi olaj hozzáadásával olvasszuk ki a zsírját. Adjuk hozzá a 2 evőkanál cukrot, ha pedig felolvadt, akkor beleszórjuk a vékony karikára, vagy apróra vágott vöröshagymát, illetve fokhagymát. Amint a hagyma üvegesre pirult, ráöntjük a leszűrt babot, annyi levet csurgatunk rá, hogy majdnem ellepje. Fűszerezzük borssal, bazsalikommal, oregánóval, ízesítjük sóval.  Fűszerpaprika hozzáadásával színezhetjük az ételünket, ha kedvünk tartja. Nincs már más dolgunk, mint lassú tűzön készre főzni.

DSCN2133.JPG

Jó étvágyat kívánok hozzá, és ne feledjétek: ha kiürült a lábas-amiből természetesen fakanállal csipegettétek ki az ételt- fogjátok magatokat, keressetek egy gazfickót, és lehetőleg még tűzforró edénnyel jól vágjátok kupán! Bár, így jobban belegondolva, inkább csak egyetek jóízűen, és mosogassatok el magatok után. :)

komment

Címkék: gasztro gasztronómia bud spencer bab terence hill hagymás bab


A bejegyzés trackback címe:

https://aprochef.blog.hu/api/trackback/id/tr735003092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2013.01.07. 15:39:31

Hmmm... nagyon finoman hangzik!

(Bár ahhoz a hagymás babhoz speciel nem nagyon hasonlyóít, amit Bud Spencer a repülőhangárban csinál a Megint Dühbe Jövünk-ben - de én inkább ezt választanám :D)

bio

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.07. 15:50:51

@bioLarzen: Egy kis ferdítés előfordulhat...de az ízek kárpótolnak a turpisságért! :)

Llychllyn 2013.01.07. 15:52:37

És mikor - és miért - kerül hozzá a cukor?

Amúgy jól hangzik, én paradicsompürével és szintén szalonnával szoktam készíteni néha.

Hajában sült krumplihoz kiváló, de magában is megállja a helyét.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.07. 15:53:34

@Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke: Mert különlegesebb, finom ízt ad neki. Mint ahogy az eredeti chilis babban is van egy csipet fahéj, és pár kocka étcsoki. :) Nem hülyéskedek. :D

bioLarzen 2013.01.07. 15:55:13

@Fodri: Ja, ez sokkal ígéretesebben néz ki!

(Amúgy jól látom, hogy ez tulajdonképpen sima babfőzelék kicsit megcukrozva és több hagymával?)

bio

bioLarzen 2013.01.07. 15:55:52

@Fodri: Igen, az eredeti chiliben tényleg van csoki.

És, ami még furább: hogy tényleg jót tesz neki.

bio

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2013.01.07. 16:02:26

hát én kihagynám, na ja, über den Gescmack lässt sich nicht streiten - ahogy a művelt jugoszláv mondja :)

Llychllyn 2013.01.07. 16:05:03

Mondjuk az étcsoki szerintem nagyon más ízt adhat, mint a cukor, de hát ízlés dolga - én mondjuk egyik verzióval sem próbálkoztam még:)

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2013.01.07. 16:06:51

@Llychllyn: étcsokit a csilisbabos példához írták, nemide ebbebele :)

Törpiri 2013.01.07. 16:47:03

Nagyon örülünk a sok építő kritikának, kommentnek és dicséretnek. Én magam is inkább a szkeptikus vonalat képviselem, míg Fodri a bátrabb, kísérletezőbb szakácsot, és eddig mindig meggyőztek az újításai, amikre eleinte húztam a számat. :)

Stefánia vagdalt 2013.01.07. 17:01:21

Hát ööö, szóval az van, hogy miközben ezeket a sorokat írom, addig a 80'-as hádde tévén megállítottam a képet és 1080-ban nézem, hogy a filmben csak hagymagerezdek/hagymakarikák és bab rotyog - sima olajon!

Törpiri 2013.01.07. 17:29:55

@Stefánia vagdalt: szerintem egy személyes blognak ez a lényege: az ihletet a filmből merítette, amit egyedivé tett a saját ízlése szerint. Nem a másolás a cél. :)

Dagda 2013.01.07. 17:40:15

A cím sajnos hatásvadász és megtévesztő.
Nem kérdés, hogy ez egy jó sonkás bab recept, de az eredeti, amit nem csak az És megint dühbe jövünk-ben, hanem számos más helyen is ettek (Aranyeső Yuccában, Az angyalok is babot esznek, Terence Hill a Nevem: Senkiben stb), az így néz ki:

Tulajdonképpen mintha paprikást készítenénk, hús helyett babból. Fél kiló (áztatás előtti súly) babhoz négy nagy fej vöröshagyma jár, ettől lesz sűrű szaftja.

Olajon sózott hagymát pirítunk, rendszerint üvegesre de nem baj, ha már barnul, beáztatott babot (ebből többféle is előfordult a filmekben) dobunk rá, alaposan megsütjük, majd vízzel felöntjük és addig forraljuk, míg a bab kellően puha nem lesz. Ha kell, a vizet pótoljuk.

Más fűszert a filmekben ritkán használtak, az Aranyeső Yuccában evős jeleneténél volt benne fokhagyma, bors, nagyon kevés paradicsomszósz is. Ne feledjük, olasz színészek, olasz stáb, ők nem franciák hogy ok nélkül agyonbonyolítsák a hozzávalókat, inkább kevés fajta alapanyagot használnak de abból jó minőségűt. Egyes jelenetekben mellétettek többféle flakont, pl Tabasco szószt, sőt, volt ahol ketchupot, de az a babba sohasem került bele.

Dagda 2013.01.07. 17:44:08

@Törpiri: A cím szerint
Hagymás bab- Bud Spencer és Terence Hill módra

Ez elég egyértelmű.
Ha te bélszínt ennél Budapest módra, akkor nem valami "Budapest ihletésű" ételre számítasz, hanem egy gombás-libamájas-zöldborsós ragura. Sajnos é már találkoztam olyannal, hogy simán lecsót öntöttek rá (egy bélszínre!)

Törpiri 2013.01.07. 17:47:47

@Dagda: Köszönjük a hozzászólást. Nyilván nem volt célunk senki megtévesztése, ha bármelyik olvasónknak rosszul esik a cím, természetesen elnézését kérjük. :) Ugyanakkor ez egy blog, egy fiatal szakács blogja, nem pedig receptes oldal. Ezt figyelembe véve talán már nem is kérheti ki magának senki a megfogalmazást!:)

Törpiri 2013.01.07. 17:53:08

@Dagda: Én értem és tisztelem a véleményedet, de hangsúlyoznám, ahogy azt korábban is, hogy ez egy blog. Nem célja eladni bármit, nem célja a haszonszerzés, nem kívánunk kényszeríteni, átverni senkit, csupán hódolunk a kedvelt időtöltésünknek: a főzésnek és az írásnak. Ha kiadjuk receptkönyvben ezt a receptet ilyen formában, az talán megtévesztés. De mivel nem vagyok szakács, és a Bud Spencer filmeknek sem vagyok szakértője, rákerestem hány recept van jelenleg az interneten, amely Bud Spencer módon készítette a babot. Sok. És mind más. :)

Krutzifix 2013.01.07. 18:55:33

@Törpiri: Dagdának abban igaza van, hogy akármilyen blogról, és akármilyen korú szakácsról van szó, ha azt a melléknevet adja egy ételnek, hogy "Gipsz jakab módra", akkor azt illik Gipsz Jakab módra elkészíteni, és nem Ákom Bákom módra. vagyis ha Gipsz jakab nem tesz az ételbe cukrot, bazsalikomot, sonkát, stb., mi viszont teszünk, akkor azt már nem GJ módra készítjük, nem is mondhatjuk, hogy úgy készült. Legfeljebb azt mondhatjuk, hogy "GJ után szabadon". Mint ahogy ez is: "Hagymás bab - Bud Spencer és Terence Hill után szabadon".
Egyébként biztos fincsi, és az értékéből nem von le semmit a szerencsétlen névadás! Gratula hozzá! (Én azért maradnék az eredetinél, már csak azért is, mert abban nincs cukor...:))

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.07. 19:42:14

Köszönöm szépen a kritikát, hiszen mindig abból lehet tanulni a legtöbbet. Elismerem, hogy nem a legszerencsésebben sikerült a címadás, de most már nem változtatom meg. Még egyszer köszönöm, igyekszem legközelebb elkerülni a buktatókat, és nagyra értékelem hogy színvonalas, építő jellegű véleményt fogalmaztatok meg! :)

p.a.r.t.i.z.a.n 2013.01.07. 20:34:41

Ezerféle receptet olvastam már, és mindegyik azt mondja hogy ez az eredeti Bud Spencer féle hagymás bab. Talán az Öreget kéne egyszer megkérdezni hogy melyik az eredeti. Én is csinálok hasonlót, szalonnán pirítok jó sok hagymát, néhány karika kolbászt, és erre öntök 2 konzerv babot, chiliset vagy vöröset lével együtt. És teszek bele paradicsomlevet vagy sürített paradicsomot, és kissé rotyogtatom. Na ez nem Bud Spencer-féle, de a kalória és az íz megvan.

Vittore. 2013.01.07. 21:49:18

Próbáltátok már főtt rizs mellé a csilis babot? Én néha így eszem, ez is egy változat.

solesz · www.index.hu 2013.01.07. 22:28:51

@Dagda: Mindamellett, hogy alapvetően jó a recepted - a poszt címének legalábbis ez a megfelelő, az alábbiakat írod: "Tulajdonképpen mintha paprikást készítenénk, hús helyett babból."

Azután leírsz egy ételt, amiben nincs is paprika. Főleg nem olyan, amit a hazai értelemben paprikás ételekhez használunk.

Ha már a precizitásnál tartunk, akkor tokányhoz hasonlítanám.

Mondjuk úgy: Bud Spencer féle hagymás bab = babtokány.

Azt meg nekem is kiábrándító volt, hogy a poszt címére idekattintottam, majd fogadott egy olyan kép, ami egyik Bud Spencer filmben sem szerepelt a hagymás bab címszó alatt...

ledo76 2013.01.07. 22:35:20

@bioLarzen: A repülőhangár az csónakház...

sanyix 2013.01.07. 23:01:15

ott van elrontva hogy szalonna. Ha belekerül valamibe akkor többé más ízt nem lehet érezni csak a szalonnát.

bioLarzen 2013.01.08. 00:42:32

@ledo76: Valóban.

Kösz a javítást.

bio

(Te is nézted a hétvégén? :D)

bioLarzen 2013.01.08. 00:43:13

@Vittore.: A mostani párom így csinálja. Érdekes, de meg lehet szokni.

bio

sbotond 2013.01.08. 00:43:15

@Dagda: Na és Az ördög jobb és bal keze babos jelenete? Ott vmi paradicsomos babot szolgálnak fel Terence Hillnek. Ami tök más, mint az És megint dühbe jövünkben, ahol csak bab rotyog hagymával. De lehet, hogy csak ott Bud nem tudja befejezni, mert épp akkor akarja elvenni tőle a Nimfas Corporation :) Vagyis a filmekben sem mindig ugyanaz van.

bioLarzen 2013.01.08. 00:44:48

@sanyix: Szerintem ez azért eléggé a szalonna mennyiségének függvénye...

(B válasz: próbálj meg wasabis chilihez szalonnát adni, és nézd meg, akkor is csak a szalonna ízét érzed-e majd ;))

bio

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.01.08. 01:55:52

@sanyix:

Ja, a túrós tészta is tiszta szalonnaízû lesz. ha szórsz rá egy kis pörcöt. Mondjuk 10 dekát egy tányérnyira.

Dagda 2013.01.08. 04:21:53

@p.a.r.t.i.z.a.n: Sajnos a forrásra nem emlékszem 100%-ban, de valamelyik állandó mellékszereplő mondta ezeket interjúban, én meg eléggé megjegyeztem, miután évekig olyan lakótársam volt aki hozzám hasonlóan komoly babimádó és még sokkal nagyobb Bud rajongó. :)
@sbotond: nem írtam, hogy mindig ugyanaz, sőt, említettem hogy időnként variálják. Valóban, előfordul benne paradicsom és vannak még variánsok amiket nem írtam, mert nem emlékszem pontosan. Jól gondolod amúgy, a krumplis hal jelenetben nem tudta befejezni, ott is volta mellette kitéve a fűszerek amiket még bele akart tenni.

@solesz:
A paprikás témában csak a folyamat elejére céloztam, azaz sült hagymán sütött bab (a közhiedelemmel ellentétben ez az ami a pörköltöt a paprikástól megkülönbözteti, nem a tejföl), ráadásul a paprika is teljesen természetes hozzávalója ezeknek az ételeknek, bár Budék pont nem nagyon használták (egyszer-egyszer azért biztos benne lehetett).

Dagda 2013.01.08. 04:29:33

@Vittore.: Ha már erről beszélünk, én a chilis babot általában komplett mexikói lakomának készítem.
A bab 3 részből áll, miután lepirítottam fokhagymás-hagymás-zöldpaprikás-sós-borsos és picit paradicsomos alapon szárazra a darálthúst (én sertést használok bár marhát javasolnak legtöbb helyen), annak egy részét félreteszem, a maradékra jön a bab és a paradicsom, a szószból pedig külön leveszek és abba pakolok mindenféle erőspaprikát, így mindenki maga dönti el, milyen húsosan és milyen erősen kéri.
Emellé teszek paradicsomból uborkából és fejessalátából álló mixet (ez sajttal és tortilla chipssel a taco saláta ahogy anno a Wedysben volt), van tortilla lap, rizs és tejföl az asztalon, így mindenki maga rakja össze, amit enne. Szolídabbaknak csak rizses darálthús sajttal és tejföllel, össze lehet rakni belőle jóféle burritót vagy tacot ha épp veszek olyan lapot is, és persze a chili mindenféle variánsban.

A népszerűségére jellemző hogy komoly, konzervatív 40 feletti emberek voltak a vendégeim egyszer és a maradék chilit a konyhában hidegen a lábosból kanalazták ki a fakanállal miközben ment a buli odabent. :)

saba07 2013.01.08. 07:40:13

@solesznek!!!!
Nagyon tévedsz öregem mert a pörköltöt a paprikástol pontosan a tejfölös-tejszines sürités külömbözteti meg pl-paprikás csirke.Mielött beirsz valamit gyözödj meg rola hogy baromság.
Járj utánna

Régi Péter 2013.01.08. 08:39:45

@Stefánia vagdalt: Elgondolni is rossz, hogy a filmes verzió milyen hatással lehet a rossz szelekre...

saba07 2013.01.09. 07:38:29

dezso.klebercz.-nek
Ezek a régi magyar népies ételek amit néprajz kutatok keresgetik meg különféle feljegyzésekböl ez soha sem volt és nem is lessz a magyar konyha etalonja,föleg azok ahogy ezt a kis országunkba minden megyében majdnem másképpen készitik el.Amit a magyar gasztronomia elfogadott is hivatalosan csak és csak is az lehet az etalon,és az pedig ugy van ahogy én mondtam!!!!!!!!

dájnamó 2013.01.20. 20:18:01

Agárdi, nyári Bud Spencer &Terence Hill rajongói találkozón baromi nagy, kb 4-5 méter átmérőjű serpenyőben készítik a hagymás babot, most figy: Tojással!!! Mintha babos rántotta lenne. Szóval, ha valahol hitelesnek kéne lenni, ilyen találkozókon igen... :-)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2013.01.20. 21:37:06

@dájnamó: Férfiasan bevallom, hogy erről a tojásos változatról még nem hallottam. Hmm...asszem kipróbálásra kerül nemsokára! :)

Dagda 2013.03.01. 00:42:25

@saba07: Ha számodra a Venesz könyv jelenti a magyar gasztronómiát, akkor nincs sok beszélgetnivalónk, de nem árt ha kicsit kinyitod a szemed, mert már húsz éve érvénytelen a tartalma. Soha a magyar gasztronómiának semmi nem ártott úgy, mint az.

Ajánlom a Bűvös Szakács blogot vagy úgy általában bármelyik komolyabb szakáccsal vagy gasztrobloggerrel való beszélgetést.

saba07 2013.03.12. 08:02:11

Dagdának!!!!!!!
Ugy látom nem sok közöd van gasztronomiához,hozzá nem értö emberekkel nem vitázom mert értelmetlen! Egy ötlet neked barátom- vissza az alapokhoz!!!!!!!
süti beállítások módosítása