Ezt a rém egyszerű kis piskótát már nagyon rég ki szerettem volna próbálni, aztán valahogy mindig úgy alakult, hogy „na, majd legközelebb”.Kár volt vele ilyen sokáig várnom, mert a csipet-csapat egykettőre befalatozta az egészet, és nekem is igencsak ínyemre való volt a sütemény. Nem utoljára készítettem el, ezt lemerném fogadni! Ha valaki pedig úgy jár, mint mi-vagyis a nyakán marad egy jókora adag húsvéti csokitojás-az ehhez a vajas piskótához bátran felhasználhatja a „felesleget”!
Hozzávalók (ha 4-5 főnél nagyobb társaságnak készítjük, akkor nem árt megduplázni a mennyiségeket):
-15 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-20 dkg liszt
-3 db tojás
-1-2 evőkanál tej
-1 csomag sütőpor
-2 evőkanál kristálycukor
-1 kis kávéskanálnyi fahéj
-Mazsola, csokidarabok, esetleg gyümölcsök a tésztába
Egy keverőtálba öntsük bele az előzőleg megolvasztott vajat, szórjuk rá a porcukrot, és keverjük ki jó habosra. Ezután egyenként adjuk hozzá a tojásokat, melyeket szintén dolgozzunk el alaposan. Jöhet a liszt, a sütőpor, a tej, valamint a szabadon választott „töltelék anyag”. Az eredeti receptben mazsola kerül a tésztába, de én a megmaradt húsvéti tojásokat tördeltem bele. Mikor a masszánkat jól összeforgattuk, nincs más dolgunk, mint vajazott, lisztezett sütőformába tölteni, ami lehet egy 18 cm átmérőjű torta-, de akár kuglóf-, vagy épp őzgerincforma is.
Sütőbe téve közepes lángon, 20-25 perc alatt megsütjük. Lehet, hogy ennél több idő is kell neki, villával ellenőrizzük a közepét, hogy még véletlenül se maradjon nyers! Amint elkészült a piskótánk, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vegyük ki a sütőformából. A kristálycukrot, illetve a kávéskanálnyi fahéjat keverjük össze 5 dkg olvasztott vajjal, és ezzel az egyveleggel vonjuk be a süteményt.
Felszeletelve, esetleg porcukorral meghintve, vagy valamilyen mártással (csokoládé, vanília stb.) azon melegében tálalhatjuk is!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok