A nagy rohanásban nem mindig van időm főzőcskézni, a hétköznapjaim egészét sokszor az iskolában töltöm. A közeli pékség ugyan kiváló, de egy idő után unalmas és az ember ránézni sem tud a sok előre gyártott árura. Ha akad egy kis időm, mikor haza tudok szaladni, igyekszem valami villámgyors, de tartalmas, főtt ételt készíteni.
Mai vállalkozásom egy nagyon egyszerű és gyors főzelék/püré – kinek ahogy tetszik- méghozzá a spenót tükörtojással és főtt burgonyával. Gyerekeknek is bátran tálalhatjuk natúrabb formában.
Hozzávalók:
-egy doboz mirelit paraj ( kb 350 g – természetesen friss spenótból az igazi , de a magamfajta városi egyetemistának most ez jutott :) )
- 4 gerezd fokhagyma
- tej
-1 zsemle
- só, bors
- 4-5 kisebb burgonya
-2 db tojás
Kezdetnek feltettem főni a meghámozott, felnegyedelt krumplikat. Míg puhultak, előkészítettem a spenót alkotóelemeit: a zsemlét kb két dl tejbe áztattam, megpucoltam a fokhagymagerezdeket, majd áttörtem őket. A zsemle a sűrítésben játszik szerepet, hisz ez a megoldás némileg egészségesebb, mint a rántás, valamint finomabb is: semlegesíti a spenót kissé kesernyés ízét. Egy lábasba tettem a parajt, és hozzáadtam a tejes zsemlét, majd fedő alatt óvatosan és gyakran kevergetve rotyogtattam. Fokozottan kell figyelni, mert elég hamar odakozmál. Ha szükséges tejet adunk hozzá, fűszerezzük sóval, borssal, esetleg ételízesítővel, és beletesszük az áttört fokhagymát. Gyakori kevergetés mellett összeforraljuk, majd ha ízre és sűrűségre is megfelelőnek találtuk, botmixer segítségével pépesítjük.
Ezután nincs más dolgunk, mint tükörtojást készíteni ( ami természetesen főtt tojás is lehet). Ezúton megosztanám a technikámat, mert nem egy olyan remekül főző emberrel találkoztam, akinek valamiért a tükörtojása nem sikerült. Az én módszerem: serpenyőben felhevítek egy kevés vajat, lehúzom a tűzről, majd gyors mozdulattal beletörök két tojást, figyelve, hogy ne sérüljön a sárgája és ne folyjon túlságosan szét. Egy fedővel lefedem, majd közepes lángon sütöm. Nem szabad túl kicsin, viszont túl hirtelen sem, mert felrobban a sárgája, vagy túlságosan kiszárad, mire megsül. Ha tetszetős számunkra az állapota rácsúsztatjuk a parajpürénkre, és főtt krumplival tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ti mondtátok