Kevés étel van, amelyről bátran állíthatom, hogy családom minden tagja kedveli. A rántott sajt azonban pontosan ilyen. Még az én húsimádó édesapám is szívesen fogyasztja. Egy végtelenül egyszerű, de nagyszerű fogásról van szó, melyet azonban nem nehéz elrontani. Nézzük hát, mit kell tennünk ahhoz, hogy ez a remek meleg előétel-melyet ma a háztartások többségében főételként fogyasztanak-, tökéletesen sikerüljön.
Rántott sajt készítésekor mindig kemény, kevésbé olvadó sajtot válasszunk. A sajtokat szeleteljük fel négyzet, vagy épp félkör alakúra, majd annak rendje és módja szerint lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk. Nagyon figyeljünk rá, hogy a bunda mindenhol, és egyenletesen fedje a sajtszeleteinket. Ily módon elkerülhetjük, hogy kiolvadjon sütés közben. Akik nem biztosak magukban és a sikerben, azok duplán is panírozhatnak. Bundázás után nincs más dolgunk, mint bő, forró olajban készre sütni.
Jellemző körete a párolt rizs, melyet a következőképp alkothatunk meg: a rizs súlyának megfelelő kétszeres mennyiségű ízesített (só vagy ételízesítő, esetleg húsleveskocka) vizet forrni tesszük. Étolajban felforrósítjuk a rizst, majd felöntjük a felforralt ízesített vízzel. Gyakori kevergetés mellett elpároljuk a vizet, levesszük a tűzről, lefedjük, és így hagyjuk kb. 20 percig. Tálalás előtt sütővillával, vagy villával felkeverjük, esetleg formába töltjük, és tálra borítva tálaljuk. Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Tálaláskor tartármártást, majonézt, vagy valamilyen majonéz alapú mártást adunk mellé. A camemberthez áfonyamártás illik.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok