Nem is szaporítom túlságosan a szót, csupán minden kedves blog olvasónak nagyon kellemes ünnepeket kívánok, és remélem továbbra is megtiszteltek minket a figyelmetekkel! Mi szentestén mindig halat fogyasztunk, nincs ez másként ma sem. :)
Hozzávalók:
-2 kg harcsa filézve
-2 fej vöröshagyma
-2 db tv paprika
-3 db paradicsom
-2 nagy pohár tejföl
-2dl tejszín
-Fél kg csuszatészta vagy kockatészta
-Fél kg túró
-Egy kevés szalonna
-Apróra vágott kapor
A halat befűszerezzük, nagyobbacska kockákra vágjuk, majd paprikás lisztbe mártva olajon hirtelen átpirítjuk. Ezután készítünk egy magyaros alapot: a vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük. Rádobjuk a paradicsom- illetve paprikadarabokat, valamint az áttört fokhagymát is. Lisztszórással sűrítjük, pár pillanatig pirítjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, és visszatesszük a gázra. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel fűszerezzük. Beleöntjük a tejszínnel elkevert tejfölt, óvatosan a raguhoz keverjük a haldarabokat, és így főzzük készre a harcsapaprikást. Ha szükséges, utánízesítünk.
Köretként kapros túrós csuszát kínálunk, melyet a következőképp készítünk el: a tésztát forrásban lévő, pár csepp olajat tartalmazó vízben megfőzzük, leszűrjük, és lecsepegtetjük. Kevés zsiradékot olvasztunk, rátesszük a tésztát, majd összekeverjük a túróval, az apróra vágott kaporral és a tejföllel. Sózzuk, kevés borssal fűszerezzük. „Pörcnek” füstölt szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk a zsírját, tálalásnál pedig a csusza tetejére szórjuk. Rövid időre sütőbe téve még finomabbá tehetjük a kapros túrós csuszánkat.
Tálaláskor baloldalra halmozzuk a köretet, mellé merjük a harcsapaprikást, melyet díszíthetünk egy kevés tejföllel is.
Kellemes ünnepeket, és jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok