Édesanyám ajándékba kapott egy liter házi pálinkát, mindezt azután, hogy apa hazaállított pár marék zöld dióval. Még sosem készítettem diólikőrt, de ittam már, és nagyon elnyerte a tetszésemet. Adva voltak tehát az alapanyagok, na meg a végtermék iránti szeretet, így semmi sem akadályozhatott meg abban, hogy nekiálljak a diólikőrnek. A szülinapomon le is lesz tesztelve!
Hozzávalók:
-1 l jó minőségű házi pálinka
-6 db zöld dió
-6 szem szegfűszeg
-1 db egész fahéj
-10 dkg cukor
-Reszelt citrom, vagy narancshéj
Még az "elszíneződés" előtt...:)
A diókat jó alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel, és szórjuk bele egy befőttes üvegbe. Öntsük a dióra a pálinkát, reszeljünk bele citrom-, vagy narancshéjat, és zárjuk le légmentesen. A készülő dióplikőrt így érleljük két hétig, mindeközben naponta rázzuk fel párszor.
2 hét elteltével adjuk az italhoz a szegfűszeget, a fahéjat, valamint a cukrot is. A séma nem változik, újabb 14 nap pihentetés következik, naponta többszöri felrázással.
Ezek után nincs más dolgunk, mint jó alaposan átszűrni az elkészült likőrt. Töltsük üvegbe, dugaszoljuk le, és lehűtve alkalomadtán jóízűen kortyoljuk el!
Kedves egészségetekre!
Ti mondtátok