Sokszor megesik, hogy az embernek hirtelen támad kedve alkotni valamit, de zárva már a bolt, vagy épp hiányos a kamrai készlet. Ilyenkor jól jöhet egy egyszerű ötlet, ami gyorsan összedobható minimális összetevőkből. Nyáron találtam rá a következő receptre, aminek nagyon megörültem, hiszen még sütést sem igényel, kiadós, mutatós kis édesség; a kekszes grízes szelet.
Amire szükségünk lesz:
- tej
- búzadara
- cukor
- vaníliás cukor
- vaj
- kakaópor
- háztartási keksz
Első lépésben fél liter tejet felforralunk egy csomag vaníliás cukorral, 10 dkg vajjal és 10 deka kristálycukorral. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg a tej. Kb 130 ml hideg tejben elkeverünk 10dkg búzadarát, majd a forrásban lévő cukros-vajas tejhez öntjük. Kisebb lángon, gyakori kevergetés mellett, addig főzzük míg kenhetően sűrűvé válik. Eközben egy tepsi alját kirakjuk háztartási kekszekkel, majd a tejbegríz felét eloszlatjuk a kekszes alapon, majd még egy réteget pakolunk rá. A dara másik felébe egy evőkanál cukrozatlan kakaóport keverünk és ráöntjük a második rétegre, végül a tetejét szintén keksszel zárjuk.
Tipp: igyekezzünk hamar megcsinálni a rétegeket, mert a gríz hűléssel sűrűsödik, így egyre nehezebb lesz eloszlatni a kekszen, anélkül, hogy elmozdulna.
Ezek után nincs más dolgunk, mint egy éjszakára hűtőbe tenni, alufóliával letakarva. Másnap szeleteljük. Vághatunk hosszabb szeleteket is. Én akkorákra vágtam, amekkora a keksz, így guszta kis négyzeteket kapunk. Ennek a sütinek az előnye, hogy rengeteg kijön belőle, és hűtőben tárolva, napok múlva is puha lesz.
Ti mondtátok