Zalaegerszegi hazalátogatásunkkor kóstoltunk életünkben először avokádót Fodrival. Míg édesanyámék otthon az igazi parasztos, zalai fogásokat részesítik előnyben, tele dödöllével, jó kis pörköltekkel és levesekkel, addig apai nagymamám inkább az egészségesebb konyha híve. Mi nagyon jól jártunk, hiszen mindkét részről jelentős mennyiségű kóstolónk volt, tekintve, hogy családom két fele egy utcában lakik.
A nagy lakomák után jólestek a nagymamám kímélő ételei és Fodrinak különösen elnyerte a tetszését az avokádókrém. Így hát kifaggattam a nagyit, hogyan készíti és megpróbáltam rekonstruálni.
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- kb egy evőkanál puha vaj
- fél fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény, kevés citromlé
Az avokádót meghámoztam, majd feldaraboltam egy tálban, hozzáadtam a vajat és a zúzott fokhagymát, majd botmixer segítségével kevertem az egészet , míg viszonylag pépes állagú nem lett. Ezután sóval, borssal, köménnyel fűszereztem és egy kevés citromlevet csepegtettem bele, hogy megtartsa a szép zöld színét. Végül belekevertem az apróra vágott vöröshagymát is, és már kész is az avokádókrém. A vöröshagymát is beletehetjük a botmixerrel való összezúzás előtt, de én jobban szeretem, ha darabolva van benne.
Ti mondtátok