A mákos gubával sokáig igencsak hadilábon álltam. Nem tudom megmondani az okát, de gyerekkorom óta ki nem állhattam. Ez az állapot úgy egy éve változott meg, amikor is adtam neki egy utolsó utáni esélyt, és mit ad Isten, ízlett. Kifejezetten finom volt, bár arra már nem emlékszem, hogy hol kóstoltam. Nagymamám és édesanyám mindent imádnak, ami mákos, így ennek az autentikus karácsonyi desszertnek mindig bérelt helye volt az ünnepi asztalon. Ez idén sincs másként, a különbség csak az, hogy most már én is jó étvággyal eszem belőle.
Hozzávalók:
-8 szikkadt kifli
-5 dl tej
-20 dkg mák ízlés szerint megcukrozva
-1 csomag vaníliás cukor
-3 evőkanál méz
-1 citrom reszelt héja
-Vaj
A vanília sodóhoz:
-5 dl tej
-2 tojássárgája
-1 evőkanál liszt
-1 csomag vaníliás cukor
-8 dkg kristálycukor
A kifliket karikázzuk fel, és tegyük őket egy nagy tálba. A tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, a 3 evőkanál mézzel, és egy kis vajjal. Ha felforrt, akkor öntsük rá a felkarikázott kiflikre, és óvatosan forgassuk össze az egészet. A mákot keverjük össze ízlés szerint porcukorral, valamint a reszelt citromhéjjal.
Fektessük a kiflik egyharmad részét egy kivajazott jénai tálba. Szórjuk meg alaposan mákkal, majd folytassuk a rétegezést addig, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Előmelegített sütőben 15-20 percig süssük, és azon melegében, sodóval leöntve tálalhatjuk is!
A vaníliamártást az itt leírtak szerint készítettem el.
Jó étvágyat, és kellemes ünnepeket!
Ti mondtátok