Keresztanyám a fűszerpaprika-, valamint fokhagymatermesztés mellett időről időre babból is elvet egy nagyobbacska mennyiséget. Ilyenformán nem csak a hagyma utánpótlásunk van megoldva, hanem néha csurran-cseppen számunkra pár zacskónyi tarka-, vagy éppen fehérbab is. Mi az esetek 90%-ban levest készítünk ebből a zöldségből, így ideje volt változtatni picit ezen a felálláson. Ebben a forróságban a Chilis babhoz talán túlontúl meleg van, ám egy leheletnyi ecettel megbolondított tejfölös babfőzeléknek nem tudtunk ellenállni!
Hozzávalók:
-50 dkg tarkabab
-1 nagy fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 evőkanál liszt
-Olaj, fűszerpaprika, ecet, babérlevél
A babot tegyük fel annyi vízben főni, amennyi pár ujjnyira ellepi. Ízesítsük sóval, borssal, 1-2 babérlevéllel, esetleg ételízesítővel, és így főzzük fedő alatt puhára.
Amíg a bab fő, készítsünk el egy hagymás-fokhagymás zsemleszínű rántást: az olajat hevítsük fel, majd dinszteljük meg rajta a hagymákat. Szórjuk meg liszttel, és gyakori kevergetéssel rövid ideig így pirítsuk tovább. Öntsük egy tálba a rántást, adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint fűszerpaprikát, valamint merjünk rá pár kanál főzőlevet is. Habverő segítségével keverjük csomómentesre, majd rántsuk be az ételünket. Jó alaposan forraljuk ki a főzeléket, gazdagítsuk pár csepp ecettel, valamint fűszerezzünk utána, ha szükségét érezzük.
Mi ezúttal sült virslivel ettük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok