E nélkül az egyszerű kevert tésztaétel nélkül a magyar gasztronómia szinte elképzelhetetlen. Hatalmas népszerűségének talán az az oka, hogy a tészta elkészítése gyerekjáték, módozatainak, felhasználási lehetőségeinek tárháza pedig szinte kifogyhatatlan. Levesbetétként, előételként, tésztaételként, na meg persze desszertként is kiváló. Bizony, ez az étek nem más, mint a palacsinta. Bár gondolom a címből már rájöttetek erre a turpisságra…
Az „alap” palacsintatészta készítéséhez a következőkre lesz szükségünk ( Kb. 20 palacsintához):
- 400g finomliszt
- 2 tojás
- 3,5 deci tej
- 3,5 deci szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz
- Egy csipet só, kevéske cukor, olaj
Egy mély tálba üssük bele a tojásokat, habverő segítségével verjük fel őket. Felöntjük a tejjel és a szódavízzel, majd szépen adagoljuk hozzá a lisztet, közben ügyelünk rá, hogy csomómentes legyen a masszánk. Egy csipet sót dobunk bele, valamint egy kevés cukrot. Cukor hozzáadására nem feltétlenül van szükségünk, ha tésztánk készítéséhez kb. fele arányban tejet használunk. A tejben lévő cukor elegendő ahhoz, hogy palacsintánk szép sárágára süljön, valamint kellemes ízt kap a karamellizálódó tejcukortól. Ha túl sűrű a tésztánk, akkor kevés szódavízzel vagy tejjel hígíthatjuk. Abban az esetben, ha túlságosan folyós, akkor vegyük igénybe liszt „bácsi” segítségét. Végül nincs más dolgunk, mint folyamatos keverés mellett vékony sugárban pár csepp olajjal dúsítani a masszát.
Ha nincs palacsintasütőnk, úgy nyugodtan dolgozhatunk serpenyővel is. Kevés olajat öntünk a serpenyőnkbe, felhevítjük. Kisebb merőkanál segítségével tésztát adagolunk a palacsintasütőnkbe, majd körbe járatjuk, hogy egyenletesen elterüljön. Mindkét oldalát készre sütjük.
Palacsintáinkat úgy töltsük, hogy egész felületén egyenletesen kenjük el a töltelékünket. Ezután feltekerhetjük henger alakba, batyu formájúra vagy kétszer félbehajtva körcikket kapunk. Tálalhatjuk valamilyen öntettel is, ennek hiányában porcukorral.
Búcsúzóul álljon itt néhány egyszerűbb palacsintamódozat:
Diós: porcukorral elkevert darált dió a töltelék, a palacsintát hengerré tekerjük, majd procukorral hintjük meg
Citromos: töltelékünk porcukorral elkevert citromlé, hengerré formázzuk, porcukorral szórjuk meg
Gundel palacsinta: palacsintáinkat rumos forrázott diótöltelékkel töltjük meg, hengerré tekerjük, majd egyik felére csokoládémártást öntünk, a másik felét porcukorral hintjük meg
Égő betyárbatyu: töltelékünk baracklekvár, palacsintánkat batyu alakúra formázzuk, majd flambírozott porcukorral meghintett rumos baracklekvárral öntjük le
Készítsétek bárhogyan, és bármilyen módon a palacsintát, kívánok hozzá jó étvágyat!
Ti mondtátok