Már annyiszor dicsértem itt a blogon az olasz konyhát, hogy felesleges lenne még egy hasonló kört lefutni. Az itáliai ételek, és főleg a tészták iránti imádat egyike közös szenvedélyeinknek Törpirivel. Ezek az étkek legtöbbször annyira egyszerűen elkészíthetőek, és olyan mértékben variálhatók, hogy tényleg csak a képzeletünk szabhat határokat. Mai alanyunk is egy könnyed paradicsomos spagettiből sarjadt, aztán került még bele gomba, spenót, na meg olajbogyó, és már készen is lett egy isteni pasta!
Hozzávalók:
-1 csomag spagetti tészta
-1 nagy fej vöröshagyma
-4-5 gerezd fokhagyma
-1 kis üveg paradicsompüré
-10 dkg spenótlevél, vagy bébi spenót
-5 db paradicsom
-20 dkg gomba
-Ízlés szerint olajbogyó
-Reszelt sajt a tetejére (mi parmezánnal ettük, isteni!)
A tésztát főzzük meg forrásban lévő sós, pár csepp olajjal gazdagított vízben, majd szűrjük le. Amíg a spagetti fő, addig kezdjük el a szószt: a megpucolt vöröshagymát csíkozzuk fel, és dinszteljük meg olívaolajon (természetesen az étolaj is teljesen jó). Dobjuk rá az alaposan megmosott, tetszőleges méretűre összevágott gombát, és kissé pároljuk meg.
Ezután következhet a kockázott paradicsom, illetve a spenótlevelek is. Ízesítsük az ételt sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, rozmaringgal, valamint ízlés szerint cukorral.
Pár perc párolás után tegyük az edénybe a paradicsompürét, és engedjük fel annyi vízzel, hogy a szósz mártássűrűségű maradjon. Törjük bele a fokhagymát, keverjük bele az olajbogyót, majd kis lángon főzzük addig, míg kellő mértékben besűrűsödik.
Ezek után nincs is más dolgunk, mint a szószt összekeverni a kifőtt tésztával (adagonként is lehet természetesen), a tetejét megszórni sajttal, na meg egy jóízűt enni!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok