Sohasem készítettem még ezelőtt lucskos káposztát. Persze hallottam már erről az erdélyi ételről, de még nem volt alkalmam megkóstolni sem. A nagy kajaötletelés közepette felcsaptam egy szakácskönyvet, és azt lapozgatva megakadt a szemem ezen a főételen, és a róla készült ínycsiklandó fotón. Törpirit sem kellett győzködni, nekiálltunk, aztán pedig jó étvággyal ettünk is belőle. Istenien sikerült! Még úgy is, hogy ezúttal nem tudtuk beszerezni hozzá az autentikus erdélyi fűszert, a csombort, vagyis borsikafüvet. De legközelebb már ez sem marad ki a szórásból!
Hozzávalók:
-1 kisebb fejes káposzta
-50 dkg sertéshús (lehet lapocka, comb, vagy épp oldalas)
-1 nagy fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-1 kis pohár tejföl, liszt a habaráshoz
-Só, bors, kapor, őrölt kömény, ecet, (borsikafű)
Irul-pirul a sertéscomb :)
A vöröshagymát vágjuk apróra, majd kevés zsiradékon dinszteljük meg. Ezután dobjuk rá a megmosott, kis kockákra darabolt húst, és nagy lángon fehérítsük ki. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, fűszerezzük sóval, borssal, kaporral, és egy kevés őrölt köménnyel (no meg csomborral, ha van!). Fedő alatt főzzük a húst teljes puhulásig. Amíg a készülő étel szépen rotyog, negyedeljük a káposztát, vágjuk ki a torzsáját, és szeleteljük fel ujjnyi vastag csíkokra.
Ha a hús megfőtt, szórjuk a káposztát is a lábosba, kissé pároljuk meg, és engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Törjük bele a fokhagymát, és lefedve főzzük puhára. Végezetül nincs más dolgunk, mint tejfölös habarással besűríteni az ételt, majd ízlés szerint pár csepp ecettel, vagy citromlével savanyítani.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok