Az egyetemista lét eléggé próbára teszi az embert, nemcsak tanulás szempontjából. Megtanulunk egyedül gazdálkodni a rendelkezésünkre álló összegből, ami többnyire ösztöndíjakból és támogatásokból tevődik össze. Be kell osztani tehát hónapról hónapra azt a kevéske vagyont. Ahogy Szegedre kerültem én is megtapasztaltam, hogy ilyen körülmények között nem igazán használhatom a „nem szeretem” szót. Fodrival való megismerkedésem óta pedig erre nincs is szükség. Amellett, hogy apróséfet faragott belőlem azzal, hogy megtanított az alapokra, bebizonyította nekem, hogy kevés olyan étel van, amit ne lehetne jóízűen megenni, ha az megfelelően van elkészítve. Még ma is megesik ugyan, hogy szem forgatva konstatálja, hogy valamilyen alapanyagot, vagy ételt „nem szeretek” ,de rengeteget fejlődtem e téren is.
Ennek okán osztanék meg veletek egy végtelenül egyszerű ételt, amit korábban ki sem állhattam, túl egyszerűnek, íztelennek tartottam. Azonban egy kis odafigyeléssel a fűszerezésnél, egész ízletes fogást tudunk gyártani, szinte percek alatt, minimális pénzből. „Olcsó rovatom „ mai áldozata: a krumplis tészta.
Szükségünk lesz:
- tésztára ( fodros nagykocka, mennyisége változó, egy emberre 10 deka tésztát számoljunk)
- burgonyára ( a tészta mennyiségének kétszerese)
- vöröshagyma
- fokhagyma
- só
- bors
- étolaj vagy zsír
- őrölt pirospaprika
Első teendőnk, hogy megpucoljuk, felkockázzuk, majd feltesszük főni a burgonyát sós vízben. 1-2 babérlevelet is dobhatunk bele.Természetesen megfőzhetjük egészben vagy héjában is, de talán ehhez az ételhez az első opció a legalkalmasabb. A tésztát pedig sós, esetleg vegetás vízben puhára főzzük. A főzővízbe csöppentsünk egy kis olajat, meggátolja a tészta összeragadását.Ha minden megfelelő állapotú, leszűrjük őket. Egy lábasban a zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymánkat, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a tésztát és a burgonyát. Jól összekeverjük, sózzuk , borsozzuk. Akkor megfelelő a tészta, ha szép piros mindenhol, nem túl száraz, de szépen felvette a pirított hagymát.
Díszíthetjük petrezselyemzölddel, savanyúsággal tálaljuk. Laktató, egyszerű, olcsó, gyors. Kell ennél jobb megoldás?
Ti mondtátok