Ahány tagja van a családunknak, annyi ízléssel, és szokással bírunk. Egy valami azonban közös: sokkal inkább tartozunk a „húst hússal” evők táborába, semmint a zöldséget kilószámra dézsmáló közösséghez. Ám a tökfélék csoportjába tartozó cukkini rövid időn belül igen kedvelt ételünk lett. Kedvező élettani hatásai mellett-ilyen például a nagyon magas víztartalom, melynek köszönhetően kitűnően alkalmas a folyadékszükségletünk pótlására- számtalan elkészítési lehetőséggel kecsegtet. Az én kis húsimádó kompániámnak leggyakrabban spagettit tálalok, vagy töltöttnek készítem el. Lássuk tehát a két említett ételt úgy, ahogy én készítem.
Cukkinis spagetti
Hozzávalók: 2 db közepes cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
Pár gerezd fokhagyma
3dl tejszín
30 dkg sajt
Spagetti tészta
Kevés zsiradékon aranysárgára pirítom a hagymát, rádobom a szintén apróra vágott fokhagymát, majd az ízlés szerint feldarabolt cukkinit. Sózom, borsozom, és kicsit megpárolom. Ha a cukkini puhulni kezd, ráöntöm a tejszínt, és lassú tűzön összesűrítem. Ha kevés a tejszín, akkor egy leheletnyi vízzel pótolom, ha pedig nem olyan sűrű, mint szeretnénk akkor kevés hideg vízzel csomómentesre kevert liszttel sűríthetjük. Már csak annyi a dolgunk, hogy forrásban lévő sós vízbe-melybe pár csepp olajat is csöppentünk- beledobjuk a spagetti tésztát, megfőzzük, majd leszűrjük.
Tálalhatjuk úgy, hogy a tésztát tányérra szedjük, rámerjük a ragut, és tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Ám elkészíthetjük oly módon is, hogy előzetesen összekeverjük a tésztát a tejszínes cukkínivel, és úgy szórunk a tetejére reszelt sajtot.
Spagettinket dúsíthatjuk akár zöldborsóval, vagy kockákra vágott sonkával is.
Másik nagy kedvencünk: A töltött cukkini
Hozzávalók:
2 db nagy, lehetőleg „egyenes” cukkini
50 dkg-picivel több is lehet- darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
Pár gerezd fokhagyma
1-2 db paradicsom
30 dkg reszelt sajt
A besamelmártáshoz: tej, liszt, vaj
A szép nagy cukkinikat hosszában félbevágjuk, belsejüket kanál segítségével kikaparjuk. A vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, rádobjuk a fokhagymát, majd a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, pár csipet majoránnával, bazsalikommal, oregánóval fűszerezzük. Elkészítjük a besamelmártást: kevés vaj és liszt segítségével rántást készítünk, majd felöntjük az előzetesen picit felmelegített tejjel. Óvatosan, habverővel sűrűn kevergetve felforraljuk, sóval, fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. Keményebb besamelt készítsünk, ha túl híg, liszt hozzáadásával tovább sűríthetjük, de vigyázva, nehogy csomós legyen. Ha elkészült a mártásunk, keverjük össze a darált hússal, majd szépen töltsük be a töltelékünkkel a cukkinikat. Paradicsomkarikákat vágunk, majd rátesszük a megtöltött cukkinikra, tetejüket pedig bőven megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Ti mondtátok