Ha emlékezetem nem csal, még egy levest sem hoztunk el nektek, így ideje pótolni ezt a hiányosságot. Fogyasztásuk nemzetenként más-más hangsúlyt kap. Érdekesség, hogy míg nálunk főképp délidőben, addig Franciaországban, vagy Angliában esténként kerül asztalra ez a fogás. Leveseinknek leginkább étvágyfokozó szerepe van, így értelemszerűen étkezéseink első szakaszában hárul rájuk fontos szerep.
Mai alanyunk egy krémleves. A krémlevesek tulajdonképpen legírozott, montírozott pürélevesek. E két eljárásnak köszönhetően zsiradékot és fehérjét viszünk ételünkbe, ezzel növelve a tápértékét, valamint élvezeti értékét is. Hogy ez mit is jelent tulajdonképpen? Mindjárt kiderül.
Szükségünk lesz:
- 50 dkg csiperkegombára
- 3 dl tejszínre
- 1 fej vöröshagymára
- 2 db zsemlére, melyet helyettesíthetünk kenyérrel, kiflivel, vagy baguette-el is
- Sóra, borsra, valamint lisztre
- Egy kevés vajra
- Esetleg 1-2 db tojássárgája a legírozáshoz, ám a krémlevesek készítésekor általában nem használnak tojássárgáját. Ennek oka talán az lehet, hogy melegítés hatására kicsapódik, így jelentősen rontja az étel minőségét.
A tisztított, finomra vágott vöröshagymát futtassuk meg vajon, majd tegyük rá a megmosott, lereszelt-vagy nagyon apróra vágott- gombát, sózzuk, borsozzuk. A vizet párologtassuk el, kevés liszttel megszórva rövid ideig pirítsuk. Ezután vízzel, esetleg ha rendelkezésünkre áll, akkor csontlével engedjük fel. Forraljuk ki, majd az egészet botmixer segítségével pürésítsük össze. Ha a legírozáshoz (tejszínben elkevert tojássárgája) használunk tojássárgáját, akkor közvetlenül csak tálalás előtt végezzük ezt a műveletet. Ha azonban elhagyjuk (én is ezt tanácsolom) akkor a pürésítés után szépen öntsük hozzá a tejszínt a levesünkhöz, keverjük selymesre, majd tegyünk vajdarabkákat a tetejére (montírozás).
Levesbetétként szervírozhatunk mellé pirított zsemle, vagy kenyérkockákat. Ha kiflivel dolgozunk, vágjuk fel szép karikákra, kissé vajazzuk meg, hintsük meg reszelt sajttal, és pár perc alatt pirítsuk készre. Krémlevesünkből 2-2,5 dl-t számítsunk egy adagra, melyet akár porceláncsészében is tálalhatunk.
Kis túlzással pillanatok alatt elkészíthető, ráadásul nagyon finom. Ennél jobb párosítás pedig nemigen létezhet, már ami a főzőcskézést illeti.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok