Apa tipikus magyar férfiembernek aposztrofálható, már ha ez a fogalom a húst hússal evő, gulyáslevest, pörkölteket és minden egyéb magyaros ételt mázsaszámra evő, és soha meg nem unó úriembert takar. Bizonyos mértékig kicsiny családunk minden egyes tagjára igaz a fent vázolt megállapítás, így nem meglepő, hogy asztalunk főképp magyaros fogások súlyától roskadozik. Noha bevallottan sertéshúst fogyasztunk legsűrűbben, azért a szárnyasokat sem vetjük meg. Sőt, egy jóféle csirke-, vagy épp kakaspörköltre szinte sohasem tudnánk nemet mondani. Ezúttal sem sikerült…
Piaci mustra során vettem egy szép, majdnem 2,5 kilós csirkét, melyet édesanyám hipp-hopp szétbontott és megkezdődhetett a főzőcskézés. Az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:
-1 szép nagy csirkére
-2 db paradicsomra, 1 db zöldpaprikára
-3 fej vöröshagymára
-3-4 gerezd fokhagymára
-Sertészsírra, sóra, borsra, köményre, fűszerpaprikára
A galuskához:
-70 dkg lisztre
-3 tojásra
-Sóra, szerecsendióra, 1-2 dl olajra
Ha beszereztünk mindent, amire szükségünk van, akkor neki is veselkedhetünk a „kotyvasztásnak”.
A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát törjük át, a paprikát és a paradicsomot daraboljuk kockákra.
Készítsünk egy jófajta kis pörköltalapot a következőképp: a vöröshagymát zsiradékon dinszteljük meg, tegyük rá a kockákra vágott paradicsomot és paprikát. Ha a paradicsom szétfőtt, dobjuk bele az áttört fokhagymát. Ezután húzzuk le a tűzről, hintsük meg fűszerpaprikával, egy kevés vízzel öntsük fel, és helyezzük vissza a gázra. Egy hangyányi csípősséget adjunk neki cseresznyepaprika hozzáadásával. Rotyogtassuk pár percig a pörköltalapunkat, az elpárolgó vizet pótoljuk, ha kell. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük. Ha ezzel megvagyunk, akkor dobjuk bele az előzetesen kissé megsózott, bontott csirkehúst, engedjük fel vízzel, és rövid lében pároljuk készre.
Köretkén sós burgonyát, vagy galuskát adunk hozzá. Én jobban preferálom a nokedlit, így azt készítettem el. Tegyünk fel sós vizet forrni, és állítsuk össze a tésztát: öntsük a lisztet egy keverőtálba, üssük rá a tojásokat, sózzuk meg (egy kevés szerecsendióval is megbolondíthatjuk), majd víz hozzáadásával dolgozzuk össze a masszát. Ezután szaggató segítségével a vízbe szaggatjuk, megfőzzük, leszűrjük. Öblítsük le alaposan, majd 1-2 dl olajat locsoljunk rá és keverjük össze. A zsiradék megakadályozza, hogy a köretünk „mászkossá” váljon.
A köretet a tányér bal oldalára helyezzük, mellé tesszük a húst, pörköltszaftot merünk a tetejére, valamint egy kevés tejföllel meglocsolva már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok