Ha van étel, amelyből nem gond, sőt egyenesen kötelező sokat készíteni, az a székelykáposzta. Ugyan az eredetét találgatások és legendák övezik, egy dolog biztos: ez az a fogás, amelyet minél többször melegít az ember, annál nagyobb élvezetet nyújt. Hamisítatlan téli eledel, és az ünnepi kínálat egyik elhagyhatatlan szereplője. Lássunk is hozzá!
Hozzávalók:
-2 nagy fej vöröshagyma
-1 kg sertéscomb (lehet lapocka, vagy épp oldalas, de füstölt hús is)
-1,5 kg savanyú káposzta
-1 nagy pohár tejföl, finomliszt a habaráshoz
-4 gerezd fokhagyma
-Fűszerpaprika, cseresznyepaprika
- 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika
Első teendőnk, hogy készítünk egy sertéspörköltet: a húst megmossuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. A paprikát, illetve a paradicsomot szintén kockákra metéljük.
A vöröshagymát a fokhagymával együtt zsíron, vagy olajon megdinszteljük. Rádobjuk a paradicsom-, valamint paprikaszeleteket, és lecsós állagúra összefőzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, és felöntjük 1-2 dl vízzel. Elkeverjük, visszahelyezzük a gázra. Ezután következik a sertéshús, melyet addig pirítunk, amíg ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, cseresznyepaprikával pedig adunk neki egy leheletnyi csípősséget. A pörköltünkhöz mindig kevés vizet adunk, ha szükséges, így pároljuk rövid lében, fedő alatt.
A savanyú káposztát kissé kimossuk, de csak annyira, hogy íze kellemesen savanykás maradjon. Amikor a hús félig megpuhult, az edénybe szórjuk a káposztát, felengedjük vízzel. Ha szükséges, utánízesítünk. Amikor a hús is, illetve a káposzta is megpuhult, akkor telfölös habarással besűrítjük az ételünket, és pár percig forraljuk.
A kitálalt székelykáposztát díszíthetjük tejföllel, vagy épp finomra aprított kaporral is. Természetesen dukál még hozzá a puha, fehér kenyér!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok